Hlavní obsah

Indy 500 vyhrál se vzpomínkou na mrtvého přítele Wheldona Franchitti

Indianopolis

Nejslavnější americký motoristický závod 500 mil v Indianapolis vyhrál potřetí v kariéře Dario Franchitti. Skotský pilot navázal na loňský triumf svého blízkého přítele Dana Wheldona, jenž na konci minulé sezóny tragicky zahynul v Las Vegas.

Foto: Geoff Miller , Reuters

Skotský pilot Dario Franchitti líbá z vděčnosti cíl v Indy.

Článek

"Tohle je celý svět, tohle je Indianapolis. Být na této trofeji po boku Dana znamená víc než cokoli jiného," uvedl devětatřicetiletý Franchitti, jenž už Indy 500 vyhrál v letech 2007 a 2010.

Pro vítězství v 96. ročníku si dojel navzdory incidentu v úvodu závodu, kdy si poničil auto v depu, a ataku Japonce Takumy Sata v závěrečném 200. kole. Na druhém místě skončil Franchittiho týmový kolega Scott Dixon z Nového Zélandu a třetí byl Brazilec Tony Kanaan.

Závodu předcházela emocionální vzpomínka na dvojnásobného šampióna Wheldona, jenž loni v říjnu nepřežil nehodu v posledním závodu sezóny. Po vítězství Franchitti objal Wheldonovu vdovu Susie, jež byla v Indianapolis i s dvěma syny.

"To byl závod! Myslím, že Dan (Wheldon) by na to byl hrdý," řekl Franchitti, jenž se stal desátým trojnásobným šampiónem závodu, který se koná od roku 1911.

Třicetistupňové vedro

V neděli se jelo ve více než třicetistupňovém horku a nebyla nouze o dramatické situace - došlo k rekordním 35 změnám ve vedení. O poslední vzrušení se postaral Sato, jenž ve snaze stát se prvním japonským vítězem závodu zaútočil v závěrečném kole na Franchittiho a snažil se ho podjet. Dostal se však příliš nízko, roztočil se a narazil do horní bariéry.

"Jel jsem si pro vítězství. Vyvezl jsem se za Dariem a myslel jsem si, že to mám. Ale on se nevzdal a nenechal mi tam ani trochu místa," uvedl bývalý pilot formule 1.

Těsně unikl kolizi

Franchitti unikl kolizi se Satem jen těsně a zvládl tak se štěstím i druhý incident v závodu, poté co do něj při první zastávce v boxech narazil EJ Viso.

Úspěšný debut prožil Rubens Barrichello, jenž se do IndyCar přesunul po dlouhé kariéře v F1. Čtyřicetiletý Brazilec dojel jedenáctý, nejlepší mezi sedmi nováčky na startu. "Moc jsem toho neočekával. Závodilo se tu tvrdě, občas to tady je pořádné bláznovství," řekl vítěz 11 Velkých cen.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami - kvalifikace dnes 22 : 00
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články