Hlavní obsah

Legendární souboj Lauda-Hunt znovu ožije! Zásluhou synů

Praha

Souboje na ostří nože, rivalita na samé hranici života a smrti. Takové byly proslulé duely Nikiho Laudy a Jamese Hunta ve formuli 1 70. let. Nyní legendární značka Lauda-Hunt ožije. Zásluhou synů obou slavných závodníků Mathiase a Freddieho, kteří se sejdou dokonce jako parťáci v týmu M&N Racing v zimní formulové sérii MRF řízenou z Indie.

Foto: Sport.cz

Vizáž bohéma. Freddie Hunt jako by svému otci Jamesovi z oka vypadl.

Článek
Fotogalerie

Dát dohromady atraktivní dvojici, díky níž ožijí vzpomínky na ostré souboje jejich otců, napadlo šéfa stáje M&N Joseho Pottamkulama Ootu. „Mluvil jsem s agentem, který shání pro seriál závodníky, a on mě navedl na Freddieho, pro nějž je zimní angažmá vítanou přípravou na Le Mans. Napadlo mě, zda by neměl zájem závodit po boku syna největšího rivala jeho otce, a on odvětil, že se Mathiase zeptá. A tak vzniklo, že se ti dva dali dohromady," popisoval Oota.

Vedení seriálu neskrývá, že angažování dvou slavných jmen, může přinést vítanou publicitu pro jinak nepříliš známou sérii. Závody monopostů ve stylu formule 3 mají zatím dvouletou tradici a v letošním roce by se měly představit na okruhu v Kataru, v Bahrajnu a v Čennaí. „Spojení těchto dvou jmen by mělo přilákat i pozornost lidí jinak motorsportem nedotčených," je přesvědčen šéf seriálu J. Anand.

Třiatřicetiletý Mathias Lauda jezdíval v minulosti formulový seriál GP2 a Formuli 3000, v poslední době se věnoval evropským závodům NASCAR. O sedm let mladší Freddie Hunt jezdil naposledy v monopostu v roce 2009, kdy završil své dvouleté účinkování v německé sérii ADAC Formel Masters, předtím jezdil v britské Formuli Ford. V roce 2012 svou závodní kariéru utlumil, letos se rozhodl ji znovu oživit.

Niki Lauda vs. James Hunt
Rok 1976 patří k nejdramatičtějším sezónám v historii formule 1. Lauda se svým ferrari suverénně ovládl první polovinu šampionátu a vše nasvědčovalo tomu, že bez problémů obhájí mistrovský titul z předešlého roku. V desátém podniku sezóny na Nürburgringu ale rakouský pilot utrpěl při těžké havárii vážné popáleniny, jejichž následky jsou na jeho tváři dodnes patrné. K obecnému překvapení ale Lauda vynechal pouhé dva závody a ve zbytku sezóny svedl tuhý souboj s Jamesem Huntem z McLarenu. Rozhodl nakonec poslední závod roku v Japonsku, kde Lauda nevyužil tříbodový náskok. Ve Fuji tehdy hrozivě lilo a Lauda ve druhém okruhu ze závodu odstoupil s tím, že podmínky na trati nejsou bezpečné. Podobně učinili i další jezdci (např. Emerson Fittipaldi), závod ale pokračoval. Hunt nakonec dojel třetí a získal titul s náskokem jediného bodu. Dechberoucí příběh hluboké rivality zvárnil film Rush (česky Rivalové) z roku 2013.

Reklama