Hlavní obsah

Šampióna Loeba dostanu pod tlak, plánuje Grönholm

Svůj druhý titul mistra světa získal Marcus Grönholm (38) z Finska před pěti lety. Letos jel prvním rokem s Fordem Focus WRC 06. Získal titul vicemistra světa a pomohl Fordu ke světovému prvenství mezi značkami. Vytáhlý Fin je fanouškem hokeje, doma má tři děti a je proslulý rozmáchlými gesty i spontánní reakcí na cokoliv kolem sebe. Poprvé jel rallye MS v roce 1989, celkem startoval ve 133 soutěžích a 24 z nich vyhrál.

Foto: Marlboro Peugeot Total

Marcus Grönholm

Článek

Čekal jste, že Ford dokáže získat letos titul mistra světa v hodnocení značek?Rozhodně mě nenapadlo, že všechno půjde tak dobře. Měli jsme na začátku sezóny nové auto a předpokládal jsem, že můžeme mít technické problémy. Od začátku sezóny se objevovaly menší závady, které nás společně s mými chybami stály titul mistra světa v klasifikaci jezdců. Naštěstí nám vyšlo alespoň jedno celkové prvenství. Od druhé poloviny šampionátu můžeme hodnotit sezónu jako úspěšnou.

Hovořil jste o svých chybách, vystupuje z nich nějaká zvláště výrazně? Určitě, můj kotrmelec první den v Austrálii, který mě možná stál titul. Příští rok musím být rozhodně lepší především v mistrovství světa jezdců.

V průběhu sezóny 2006 jste svedl několik strhujících soubojů s trojnásobným mistrem světa Sébastienem Loebem. Utkvěl vám některý z nich zvláště v paměti?Vyzdvihl bych soutěž v Japonsku. Během prostředního dne jsem se dvakrát roztočil a před závěrečnou částí ztrácel na Sébastiena pětadvacet sekund. Myslím, že si byl jistý náskokem, a přesto se mi podařilo stáhnout ho na pět sekund. Byl to skvělý souboj.

Co z toho vyvozujete pro rok 2007?Musím to Loebovi udělat těžší než letos. Pojede s novým autem, může mít potíže a bude důležité ho dostat pod tlak.

V čem spočívaly největší přednosti Fordu Focus WRC 06?Určitě v podvozku a řízení. S rychlostí a točivým momentem jsme na hranici možností našeho motoru. Ale znáte to, jezdci vždy touží po vyšším výkonu.

Příští rok vstoupí do mistrovství světa nové soutěže v Norsku, Portugalsku a Irsku. Co o nich soudíte?Na severskou soutěž se těším. Je to blízko mé země, určitě se pojede na sněhu a je to dost technická rallye. Portugalsko se vrací do šampionátu. Je to nádherná šotolinová rallye, která se mi vždy líbila. V Irsku se pojede na asfaltu. Jelikož to bude na podzim, tak bude mokrý a to je něco, co nemám moc rád.

Sezóna 2006 končí a za šest týdnů začne nová. Budete mít vůbec nějaké volno?Moc toho není, ale vypadá to dobře na vánoční svátky a Nový rok. Chtěl bych ho strávit s rodinou. Můj týmový šéf Malcolm Wilson říká, že prý umím mýt okna u auta, tak to zkusím udělat i doma.

Reklama

Související témata: