Hlavní obsah

Loeb v Monte Carlu rázně smetl pochybnosti

PRAHA

První start, první vítězství a oba vozy na prvních dvou místech. Lepší návrat do mistrovství světa v rallye si tovární tým Citroën snad nemohl ani přát. Sébastien Loeb si s novým speciálem C4 WRC dojel na Rallye Monte Carlo pro čtvrté vítězství v kariéře, když úspěšně odrazil útok svého stájového kolegy Daniho Sorda.

Článek
Fotogalerie

Před startem úvodního soutěže letošního MS visel nad továrním týmem Citroën velký otazník. Jak si povede nový speciál, který má plnohodnotně nahradit legendární a takřka neporazitelnou Xsaru WRC? A v jaké kondici se po komplikovaném zranění ruky vrátí za volant král posledních tří let Sébastien Loeb? Stačily první dvě erzety, aby se otazník změnil ve vykřičník, varující všechny soupeře...

Tradiční soutěž se při svém 75. ročníku vrátila po deseti letech na tratě v okolí Vercors, Ardéche a Horní Loiry. Ošemetné pasáže sněhu a ledu, které dělaly z Monte Carla loterii pneumatik, ale tentokrát nehrozily a závodníci měli o něco jednodušší práci.

Loeb a Sordo vstoupili úspěšně do soutěže ve čtvrtek při dvou nočních erzetách, které ostatním týmům ukázaly, že nový vůz představuje velké nebezpečí. Obě posádky francouzského týmu se osamostatnily v čele rallye a v následujících etapách sváděly souboj především samy se sebou. Při nedělní superspeciálce, která zčásti vedla i po slavném okruhu pro formuli 1 v Monte Carlu, pak jen oba jezdci stvrdili své úspěšné vystoupení.

Výzva na asfaltu splněna

"Fantazie! Před startem byla spousta neznámých - moje ruka, nové auto, soupeři, nové tratě. Tušil jsem, že to nebudu mít lehké ani s Danim, který zajel skvěle. Je nádherné se radovat ze čtvrtého vítězství v Monte. Přijali jsme výzvu na asfaltu, teď stojíme před dalšími - na sněhu a šotolině," jásal v cíli Loeb, jehož čtvrté vítězství v Monte Carlu zařadilo po bok Sandra Munariho, Waltra Röhrla a Tommiho Mäkinena.

"Kdyby mi někdo řekl, že při svém prvním startu s novým vozem dojedu hned na stupních vítězů, asi bych mu nevěřil. Být druhý na Monte Carlu, to je sen! Nechci se ale nechat unášet. K dalšímu podniku ve Švédsku budu přistupovat tak, jako by se jednalo o úplně nový začátek sezóny. Sébastien je mistr světa a já tu nejsem od toho, abych se ho snažil porážet. Musím se učit a zlepšovat," zůstával při zemi Sordo.

Reklama

Související témata: