Hlavní obsah

První erzeta v Argentině patřila fordům, páteční etapa byla zrušena

BUENOS AIRES

Finští piloti na fordech Mikko Hirvonen a Marcus Grönholm zajeli nejrychlejší časy v úvodní divácké rychlostní zkoušce v Buenos Aires, kterou po měsíční pauze pokračovalo mistrovství světa v rallye. Šestý díl šampionátu měl naostro odstartovat v pátek v 15:45 SELČ již v tradičním dějišti v okolí Córdoby, kvůli potížím s dopravou však musela být úvodní etapa zrušena.

Článek

Ze tří letadel mířících po úvodní rychlostní zkoušce z metropole do Córdoby přistály na místě určení pouze dvě. Třetí stroj se kvůli mlze na cílovém letišti musel vrátit do Buenos Aires. Jezdci včetně Štěpána Vojtěcha tak museli strávit noc na zemi v letištní hale.

"Všechna tři letadla přepravující posádky, novináře a doprovod odlétala se zpožděním až po půlnoci, bohužel jediné naše se muselo kvůli špatnému počasí a zavřenému letišti vrátit zpět do Buenos Aires. To bylo zhruba o půl čtvrté ráno. Nyní stále čekáme na otevření letiště v Córdobě," uvedl Vojtěch v 15:30 SELČ v tiskové zprávě.

Při čtvrteční rallyové premiéře na stadiónu klubu River Plate čekaly jezdce tři okruhy o celkové délce 2,4 km. Hirvonen je zvládl v čase 2:08,3 minuty o šest desetin sekundy rychleji než druhý muž průběžného pořadí šampionátu Grönholm. S minimálním odstupem 0,8 sekundy je třetí Španěl Daniel Sordo s citroënem, který tak o sedm desetin porazil svou týmovou jedničku, trojnásobného šampióna Francouze Sébastiena Loeba. Lídr seriálu zajel stejný čas jako Nor Petter Solberg na subaru.

Vojtěch na mitsubishi obsadil 14. místo s odstupem 8,1 sekundy za Hirvonenem. Mezi vozy bojujícími o body v kategorii PWRC byl druhý, když nestačil pouze na Poláka Kuzaje. "Je to určitě dobrý začátek, důležitý především pro sebevědomí a pohodu v týmu. Ale je třeba si uvědomit, že se jedná pouze o super speciálku, skutečné závody teprve začnou," uvedl manažer týmu Tomáš Pochop v tiskové zprávě.

V průběžném pořadí šampionátu vede Loeb o bod před Grönholmem.

Argentinská rallye - po 1. RZ
1. Hirvonen 2:08,3, 2. Grönholm (oba Fin./Ford) -0,6, 3. Sordo (Šp./Citroën) -0,8, 4. Loeb (Fr./Citroën) a P. Solberg (Nor./Subaru) oba -1,5, 6. Atkinson (Austr./Subaru) -2,7, ...14. Š. Vojtěch (ČR/Mitsubishi) -8,1.

Reklama

Související témata: