Hlavní obsah

Loeb v závěru druhé etapy na Zélandu předstihl Grönholma

HAMILTON

V poslední rychlostní zkoušce druhé etapy si francouzský jezdec Sébastien Loeb vybojoval průběžné první místo v Rallye Nový Zéland. Úřadující mistr světa vede jedenáctý díl šampionátu s těsným náskokem 1,7 sekundy před Finem Marcusem Grönholmem, jenž byl předtím v čele soutěže od prvního měřeného úseku.

Článek

Na závěr sobotního programu však Loeb zvládl se svým citroënem 32,6 kilometru dlouhý test o 5,4 sekundy rychleji než finský lídr šampionátu a poskočil na první místo. Třetí je už s více než minutovou ztrátou Grönholmův krajan a kolega z týmu Ford Mikko Hirvonen.

Český závodník Štěpán Vojtěch s produkčním mitsubishi se po páteční nehodě vrátil do soutěže s velkou ztrátou, během druhé etapy si polepšil o čtyři místa a figuruje na 58. pozici.

Po nepovedeném startu do rallye začala pro českou posádku bídně i druhá etapa. "Hned na pátém kilometru první vložky nás potkal defekt levé přední pneumatiky. Ještě před přezouváním jsme potřebovali pomoc diváků, protože auto sjelo do příkopu a trvalo asi pět minut dostat ho zpět. Přezouvání taky nebylo úplně jednoduchý, celkově jsme ztratili tak dvanáct minut," uvedl Vojtěch.

Boj o první místo mezi Loebem a Grönholmem se zdramatizoval

Po opravě v servisu a změnách v nastavení byl trochu spokojen až se závěrečnými dvěma erzetami dne. "To jsme se konečně dostali do nějakého rozumného tempa a zajeli časy, v jakých jsme se chtěli původně pohybovat. Ale dvě třetiny závodu jsou pryč a my měli dvě vložky bez problémů," řekl zklamaně český jezdec.

Bojem o první místo důkladně zamíchala osmá rychlostní zkouška. Grönholm před ní vedl o téměř 15 sekund, ale kvůli špatné volbě pneumatik prohrál s Loebem o více než jedenáct sekund. "Vzal jsem moc měkké gumy, které na tak dlouhém úseku nejely dobře. Auto bylo jako had, pořád klouzalo. Volba pneumatik byla klíčová, ale je to těžké rozhodování, když testy jsou dvě hodiny od sebe a dělí je sto kilometrů," posteskl si Fin, jenž má v čele šampionátu na Loeba k dobru osm bodů.

Loeb v sobotu vyhrál čtyři ze šesti měřených úseků a v závěrečné etapě čeká velký boj. "Rozdíl mezi námi není velký, bude to náročná neděle, ne jako jindy. Dneska jsem na to šlapal, lépe to nešlo. Udělal jsem pár chyb, ale pořád jsme na trati," uvedl Francouz. V neděli vyvrcholí soutěž sedmi erzetami.

Výsledky - po 2. etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 2:47:25,1, 2. Grönholm -1,7, 3. Hirvonen (oba Fin./Ford) -1:12,5, 4. Latvala (Fin./Ford) -2:02,3, 5. Atkinson (Austr./Subaru) -2:12,8, 6. Sordo (Šp./Citroën) -2:49,4, ...58. Š. Vojtěch (ČR/Mitsubishi) -52:24,2.

Reklama

Související témata: