Hlavní obsah

Loeb se ujal v první etapě vedení v Katalánské rallye

SALOU

Úřadující mistr světa Sébastien Loeb z Francie je po páteční první etapě v čele Katalánské rallye, dvanáctého podniku světového šampionátu v automobilových soutěžích. Vítěz předešlých dvou ročníků má po šesti rychlostních zkouškách náskok jedenácti vteřin na svého týmového kolegu Daniela Sorda ze Španělska.

Článek

Na třetím místě je momentálně lídr průběžného pořadí seriálu Marcus Grönholm z Finska, který už za Loebem zaostává o 50 vteřin.

Tovární jezdci Citroënu kralují rallye od první rychlostní zkoušky. Nejprve byl v čele Loeb, po čtvrtém měřeném úseku jej předstihl Sordo, ale v poslední dnešní erzetě se opět do čela dostal třiatřicetiletý Francouz. Grönholm, který má v průběžném pořadí MS na Loeba náskok deseti bodů, je od rána třetí, jeho odstup od prvního místa však pravidelně narůstal.

Již ve třetí erzetě skončila první etapa pro Jana Kopeckého, který měl havárii. Český jezdec tak na španělských tratích nenaváže na loňské páté místo. "V jedné ze zatáček jsem trefil kámen a náš vůz ztratil kontakt s vozovkou. Nastalá situace nešla nijak korigovat a v důsledku toho jsme opustili trať," uvedl Kopecký v oficiální tiskové zprávě týmu. Jeho fabia WRC sice skončila na střeše pod úrovní vozovky, ale podle prvotní kontroly by neměl být vůz vážněji poškozen.

Zda Kopecký využije pravidla takzvané superrallye a v sobotu se opět postaví na start, se prý rozhodne až po večerní kontrole vozu v servisní zóně. Pokud se rozhodne pokračovat, dostane český jezdec dvacetiminutovou penalizaci.

Lépe si v Katalánsku vede druhý český jezdec Martin Prokop, kterému v absolutním pořadí patří osmnáctá pozice s odstupem deseti minut za nejrychlejším Loebem. V redukovaném pořadí kategorie S1600 je třetí, za prvním Estoncem Aavou zaostává o 75 vteřin.

Katalánská rallye, po první etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 1:22:16,5, 2. Sordo (Šp./Citroën) -11,3, 3. Grönholm -50,6, 4. Hirvonen (oba Fin./Ford) -53,2, 5. Duval (Belg./Citroën) -1:25,8, 6. P. Solberg (Nor./Subaru) -1:35,4.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články