Hlavní obsah

Náhradou za dakarskou rallye může být šestidenní závod v Maďarsku

PRAHA

Alespoň částečné náhrady by se mohli dočkat závodníci, kteří kvůli teroristickým hrozbám přišli o možnost soutěžit na jubilejním 30. ročníku Rallye Dakar. Podle informací motocyklového KM Racing teamu, který zastřešuje několik českých a slovenských jezdců včetně čtyřnásobného vítěze mezi čtyřkolkami Josefa Macháčka, by se mohl na jaře odjet alespoň krátký závod na pomezí Maďarska a Rumunska. Závodníci se ale shodli, že možná náhrada sotva přebije šok z odřeknutí pouštního závodu.

Článek

"Oficiální stanovisko je takové, že do 28. února vrátí všem startovné. Zda bude celé, nebo jen část, to nevíme. Náhradou by měl být pěti nebo šestidenní závod na území Maďarska a Rumunska, aby stájím alespoň zčásti vynahradili ztráty," informoval dnes na tiskové konferenci šéf týmu KM Racing Pavel Kubíček. Podle jeho slov zmařily teroristické výhružky celoroční práci stovek lidí a jen jeho týmu způsobily škody v řádu mnoha set tisíc korun. "Jsme v tuto chvíli v rukou našich sponzorů, naštěstí situaci poměrně dobře chápou," dodal Kubíček.

Zrušení slavného závodu bylo pro všechny obrovským šokem. Představitelé všech zúčastněných afrických států prý ujišťovali do poslední chvíle závodníky, že žádné riziko nehrozí. "Pak ale v Mauretánii zaútočili teroristé přímo na vládní vojsko a začali vyhrožovat i nám útokem na bivak. To by znamenalo masakr. Následně se zastavily přejímací zkoušky, byť si zrušení závodu asi nikdo nepřipouštěl," popsal atmosféru v Lisabonu Kubíček. Když se potom všichni závodníci shromáždili ve velké hale a dozvěděli se, že závod se ruší, byli v naprostém šoku.

Pabiškovi vzali teroristé dětský sen

Vniveč přišly i naděje dvaatřicetiletého jezdce Davida Pabišky. "Ti banditi mi vzali dětský sen, který jsem měl od čtrnácti let. Vloni jsem si vyzkoušel, jak to vypadat nemělo. Teď jsme měli skvělý tým, já jsem byl dobře připravený," litoval Pabiška, že se v sedle motocyklu do Dakaru nedostane.

S o poznání větším klidem nesl zrušení čtyřnásobný vítěz mezi čtyřkolkami, padesátiletý matador Josef Macháček. "Už jsem nějaké Dakary odjel, takže pro mě to je jen další zvláštní závod, který nebyl normální. Horší to asi je pro mladší kluky, kteří nikdy Dakar nejeli a možná už nepojedou," naznačil Macháček nejistou budoucnost celého závodu. Hned po tiskové konferenci se vyšvihl na svou čtyřkolku a místo na saharském písku ji před novináři předvedl alespoň na tajícím pražském sněhu.

Zrušení Dakaru chápou závodníci jako jediné východisko

Zrušení legendárního Dakaru za daných bezpečnostních podmínek ale všichni závodníci chápou jako jediné možné východisko. Macháček by teď byl vděčný i za náhradní závod, jeho kolegové jsou ale skeptičtí. "Když se pojede třeba v Libyi, bude to jistě krásný závod, ale už to nebude Dakar. Technika je stavěna speciálně na Dakar, není to běžná rallye pro běžné stroje," vysvětlil Kubíček.

Zrušení jej mrzelo ale nejen ze sportovního hlediska. Možná ještě víc ho zaráží, že poprvé v historii se povedlo skupině ozbrojených Arabů zrušit závod, který sleduje celý svět. "Už to přerostlo sport, tohle musí řešit politici," dodal Kubíček.

Reklama

Související témata: