Hlavní obsah

Latvala a fordy stále ovládají Švédskou rallye

KARLSTAD

Finský pilot Jari-Matti Latvala s fordem se i po druhé etapě drží v čele Švédské rallye. Dvaadvacetiletý mladík míří po páteční nehodě favorizovaného Sébastiena Loeba k premiérovému triumfu v kariéře. Před zbývajícími šesti zkouškami vede s náskokem téměř 50 sekund před krajanem a týmovým kolegou Mikkem Hirvonenem. Také třetí místo patří Fordu zásluhou Gigiho Galliho z Itálie, sobotní etapu nedokončil ve voze stejné značky Nor Henning Solberg, který byl po prvním dnu druhý.

Foto: Martin Linhart

Fin Jari-Matti Latvala s vozem Ford Focus WRC na trati Švédské rallye.

Článek
Fotogalerie

Český jezdec Martin Prokop se na zrádné trati pokryté sněhem a tajícím ledem probojoval v průběhu dne až na jedenácté místo. Se svým mitsubishi je v kategorii produkčních vozů třetí, Josef Semerád se drží v páté desítce pořadí.

Latvala dnes zvolnil a k šesti pátečním triumfům další nepřidal, ale vedení kontroloval. Dvě erzety vyhrál Loeb, který se vrátil do závodu podle pravidla superrallye bez šance na vítězství, ale jubilejní stý závod mu není přáno dokončit. V předposledním testu jeho opravený citroën vypověděl službu a jediný neskandinávský vítěz Švédské rallye v historii kvůli poruše motoru znovu do cíle nedojel.

Na bodované pozice se naopak prodral Loebův týmový kolega Dani Sordo, který po výměně motoru v Monte Carlu startoval s pětiminutovou penalizací. Po dvou triumfech v dnešních testech už Španěl je sedmý.

Posádky dnes absolvovaly jen pět ze šesti plánovaných zkoušek. Tu čtvrtou museli pořadatelé zrušit kvůli nepříznivému počasí a rozbředlé trati, těsně před tím rallye skončila pro Henninga Solberga. Nejprve se hned ráno propadl z druhého na čtvrté místo a později se ocitl po chybě v příkopu.

Švédská rallye - po 2. etapě
1. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) 2:03:52,8, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -49,8, 3. Galli, Bernacchini (It./Ford Focus) -1:35,9, 4. P. Solberg, Mills (Nor.-Brit./Subaru Impreza) -2:41,9, 5. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -4:37,6, 6. Mikkelsen, Floene (Nor./Ford Focus) -4:48,1, ...11. Prokop, Tománek -11:04,6, 45. Semerád, Ceplecha (oba ČR/Mitsubishi Lancer) -34,06,6.

Reklama

Související témata: