Hlavní obsah

Latvala vyhrál Švédskou rallye, Prokop dvanáctý

KARLSTAD

Fin Jari Matti Latvala s Fordem Focus WRC vyhrál Švédskou rallye, druhý podnik mistrovství světa. Druhé místo obsadil jeho krajan Mikko Hirvonen a týmová jednička týmu Ford. Ten slavil obrovský úspěch, protože v první pětce byly čtyři vozy této značky.

Článek

„Jsem nadšený z našeho vítězství. Je to senzační pocit. V prvním závodu sezóny v Monte Carlu se nám nedařilo, ale teď jsme si vše vynahradili. Neumím své pocity pořádně popsat,“ rozplýval se Latvala, který vyhrál první soutěž MS v kariéře. Dosud bylo jeho nejlepším výsledkem třetí místo z Irska v minulém roce.

Druhý Hirvonen byl nadšený ze svého výsledku a přídělu osmnácti bodů pro tým Ford Abú Dhabí. „Pro náš tým je to perfektní výsledek. Jari zajel skvělý závod. Všechny etapy zvládl bezchybně a zodpovědně,“ prohlásila jednička týmu, jež se posunula do čela průběžného pořadí MS.

Latvala poskočil díky triumfu ve Švédsku na druhou pozici, o níž se dělí se čtyřnásobným mistrem světa Sébastienem Loebem z týmu Citroën. Francouzský pilot soutěž v okolí Karlstadu nedokončil.

Fantastický úspěch automobilky Ford podtrhl na třetím místě italský jezdec týmu Stobart Galli s Focusem WRC, který pilotoval i Dán Mikkelsen, jenž byl v cíli pátý. Mezi tyto borce se vklínil jen čtvrtý Petter Solberg se Subaru.

Český pilot Martin Prokop, který se na severu Evropy představil s Mitsubishi Lancer EVO IX, obsadil neoficiálně dvanácté místo v absolutním pořadí a čtvrté v kategorii produkčních vozů.

Mistrovství světa pokračuje 29. února v Mexiku.

Švédská rallye - konečné pořadí
1. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) 2:46:41,2, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) +58,3, 3. Galli, Bernacchini (It./Ford Focus) +2:23,2, 4. P. Solberg, Mills (Nor.-Brit./Subaru Impreza) +2:59,4, 5. Mikkelsen, Floene (Nor./Ford Focus) +5:46,0, 6. Sordó, Martí (Šp./ Citroën C4) +7:13,1, ...12. Prokop, Tománek (ČR/Mitsubishi Lancer) +14:30,5, 36. Semerád, Ceplecha (oba ČR/Mitsubishi Lancer) +39:54,8.
Stav MS (po 2 z 15 závodů)
Jezdci: 1 Hirvonen 16 bodů, 2. Latvala a Loeb (Fr./Citroën) 10, 4. Galli a P. Solberg 9, 6. Atkinson (Aus./Subaru) 6, 7. Duval (Bel./Ford) 5, Mikkelsen 4. Týmy: 1. BP-Ford Abú Dhabí 26 bodů, 2. Stobart M-Sport Ford a Subaru 16, 4. Citroën 15, 5. Suzuki 5.

Reklama