Hlavní obsah

Grönholm už má čas pod kontrolou

PRAHA

Ještě v prosinci útočil finský jezdec Marcus Grönholm na třetí titul mistra světa v rallye! Nakonec bitvu s Francouzem Loebem prohrál. A také v posledním závodě kariéry skončil druhý. Symbolicky za Hirvonenem, který tou dobou u Fordu kryl záda zkušenějšímu krajanovi. Ten si dnes už užívá závodnického důchodu. Ale dění v MS bedlivě sleduje.

Článek

„Mám dál smlouvu s Fordem na určité akce a závazky pochopitelně plním,“ řekl Grönholm v rozhovoru pro vybraná česká média během Švédské rallye.

První soutěž v MS jel v roce 1989 ve Finsku. Tam o tři roky později vyhrál svou první rychlostní zkoušku a o další rok později poprvé bodoval. Celkem absolvoval 150 závodů v MS, což ho řadí na 4. místo v historii. Triumfoval ve 30 soutěžích, na kontě má 61 stupňů vítězů a 541 vyhraných erzet. Dvakrát byl mistrem světa, dvakrát celkově stříbrný, jednou bronzový.

Loni v září oznámil, že do sezóny 2008 už nenastoupí. Vysnil si zlatý konec. Mohl odejít jako mistr světa. Ještě dvě soutěže před koncem vedl o čtyři body. Jenže v Irsku havaroval a propadl se za Loeba. Při Britské rallye byl postaven do role čekatele. Loeb chybu neudělal a titul obhájil.

Můj život je teď v rovnováze, říká Grönholm

Letos se Grönholma snaží pomstít Hirvonen, jeho bývalý žák u Fordu. Momentálně je v čele MS. „To je dobré pro jeho sebevědomí, i když byl vlastně dvakrát druhý,“ přemítal čtyřicetiletý Grönholm, jehož ve Švédsku překvapil Latvala, dvojka Fordu. „Nikoliv vítězstvím, ale způsobem, jakým ho získal,“ obdivoval suverenitu 22letého mladíka.

Mají naději pomstít krajana v závodním důchodu? „Budou to mít hodně složité. Loeb sice ve Švédsku ztratil, ale je silný v řadě jiných soutěží. Velmi silný,“ zdůraznil Grönholm, který se teď hodně věnuje manželce Terese a třem dětem. „Rodina je šťastná, že jsem více doma a netrmácím se po světě. Ale není to tak, že bych jen ležel a neměl žádné starosti. Pořád jsem vytížený, ale můj život je teď v rovnováze a čas mám pod kontrolou,“ smál se Grönholm faktu, že už není otrokem kalendáře MS.

A jakou naději mají fanoušci, že uvidí legendárního Fina znovu v soutěžním speciálu? „Momentálně necítím potřebu závodit. Ani neumím odpovědět, jestli je to pravděpodobné. Možná v budoucnosti pro radost,“ usmál se borec, který poslední dva roky kariéry spojil s Focusem WRC a v tomtéž stroji by měl údajně startovat na srpnové Finské rallye.

Reklama

Související témata: