Hlavní obsah

Vrátí se dakarská rallye zase do Afriky?

BUENOS AIRES

Účastnící Rallye Dakar si většinou pochvalují souboje v jihoamerických přírodních scenériích, přesto není budoucnost nejproslulejší motoristické soutěže světa na tomto kontinentu jistá. I když se v minulých dvou týdnech jelo podruhé v Americe, ozývají se hlasy, aby se maratón zase vrátil do Afriky, odkud ho v roce 2008 vyhnala teroristická hrozba v Mauritánii.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Francouz Cyril Despres v Jižní Americe během Rallye Dakar.

Článek

Ve stejné době jako právě skončený 32. dakarský ročník se jel konkurenční podnik Africa Race, který měl cíl v senegalské metropoli. Pořádají ho někdejší dakarští bossové a startují v něm někteří bývalí účastníci afrického dobrodružství, ale na rozdíl od Dakaru proběhl bez mediálního ohlasu.

„Návrat do Afriky by byl správný, i když by se asi nemohlo jet západem kontinentu do Dakaru, ale na východ třeba do Egypta nebo až na Sinaj, jak už to dvakrát proběhlo. Prioritou je bezpečnost, ale pravdou je, že dakarská rallye patří do Afriky,“ tvrdí řidič kamiónu Tatra Tomáš Tomeček, který má ovšem s Afrikou i negativní zkušenost. V roce 1998 byl totiž obětí banditského přepadení kopřivnických posádek.

Jednoznačně vidí pořádání Dakaru čtvrtý muž letošního pořadí kamiónů Martin Macík. „Pokud se pojede opět v jižní Americe, tak už v kamiónu sedět nebudu. Zdá mi to sem moc daleko a myslím si, že po sportovní stránce se tady už soutěž nemá kam posunout. Pokud se ale Dakar vrátí do Afriky, tak je možné všechno,“ připustil řidič Liazu.

Větší divácký ohlas

V Americe se posádky oproti africkým etapám setkávají s masivním a vřelým přijetím a civilizovaným projevem. Hlavně v Argentině závodníky vítají statisíce příznivců, opravdových motoristických nadšenců. „Tady nám všichni mávají, v Africe jsou naproti tomu místa, kde po nás lidé házejí kamení,“ upozorňuje ostřílený navigátor Josef Kalina, který má velkou zásluhu na Macíkově úspěchu, a přidává ještě jeden postřeh. „Zatímco v Argentině a v Chile se s vámi chce každý vyfotit, v Africe chce každý váš foťák…“

Jihoamerickou nástrahou je vyschlá chilská poušť Atacama. Rozdíly mezi ní a africkou Saharou, kde se rallye dlouhá léta jezdila, je hlavně ve výšce dun, které v Chile místy přesahují sto dvacet metrů. „V Africe se nestane, aby se během jedné etapy několikrát změnil povrch. To je na Atacamě možné, a proto tam častěji dochází k defektům pneumatik,“ přidal do kaleidoskopu názorů svůj postřeh tatrovák Aleš Loprais a jeho slova se v minulých dnech vrchovatě naplnila.

Návrat do Afriky už možná v příštím roce

K budoucnosti Rallye Dakar se v jejím průběhu vyjádřilo vedení soutěže a opravdu připouští, že se podnik může znovu vrátit na černý kontinent. Má se tak prý stát už za rok. „Na Afriku nemůžeme zapomenout. Máme mnoho nápadů a plánů a je možné, že se v roce 2011 do Afriky opravdu vrátíme,“ sdělil bez větších podrobností ředitel soutěže Etienne Lavigne.

Podle mnoha spekulací se místa konání budou nejspíš střídat. „Jednou se pojede v Americe, jednou v Africe,“ naznačil Lavigne. Zákulisím právě skončeného ročníku ovšem také proběhla neověřená zpráva, že se za rok bude startovat z Budapešti a pojede se přes Rumunsko na Balkán a z něj pak do Afriky.

Velký ohlas si loni v létě díky silným sponzorům a solidní organizaci získal „letní Dakar“, maratónská soutěž Silk Way, která se jela z Ruska přes Kazachstán do Turkmenistánu. Jenže Dakar má své pevné místo v prvních třech týdnech nového roku a v lednu by zřejmě v oblasti Hedvábné stezky nepanovaly vhodné klimatické podmínky pro klasický pouštní maratón. Kde se tedy příští Dakar skutečně pojede, je na pořadatelích. Věřme, že zvolí to správné místo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.