Hlavní obsah

Italskou rallye nejlépe rozjel Andreucci, Kopecký je čtvrtý

OLBIA

Domácí matador Paolo Andreucci v sobotu ovládl první etapu Italské rallye, pátého dílu seriálu Intercontinental rallye challenge. V boji o vítězství se ale drží i dvojice továrních jezdců mladoboleslavského Škoda Motorsport týmu Juho Hänninen a Jan Kopecký. Finský pilot je s odstupem jedenácti vteřin třetí, Kopecký je čtvrtý. Druhé místo patří úřadujícímu šampiónovi IRC Chrisi Meekeovi z Velké Británie.

Foto: archiv

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia S2000 při Brazilské rallye.

Článek

Hänninen celou sobotu doplácel na to, že jel jako první a soupeřům čistil trať. "Snažil jsem se neudělat chyby. Čištění trati nebylo pro můj styl moc dobré," řekl finský pilot, jenž v letošním roce již jednu šotolinovou soutěž vyhrál. Nejrychlejší byl v Argentině.

Kopecký dokázal vyhrát dvě rychlostní zkoušky, průběžně však na Andreucciho ztrácí 41 vteřin. O lepší postavení jej připravily problémy na třetím testu, kdy český pilot poškodil pravé přední kolo a ztratil bezmála minutu.

V náročné šotolinové soutěži už nepokračuje řada favoritů. Pohromou pro pořadatele byla hned první rychlostní zkouška, na které pohasly naděje hlavní hvězdy startovního pole Sébastiana Ogiera z Francie. Vítěz posledního závodu mistrovství světa - Portugalské rallye - měl nejprve defekt, poté jeho peugeot zastavily technické problémy.

Rychle skončil i Brit Guy Wilks startující se škodou, který měl nehodu a musel být vrtulníkem převezen do nemocnice. Druhý muž průběžného pořadí IRC si poranil dva obratle a čeká ho několikaměsíční pauza. Hned na prvním měřeném testu vypadl i Nor Andreas Mikkelsen. Z šestnácti vozů hlavní kategorie S2000 jich první etapu nedokončila více než polovina.

V neděli čeká na posádky dalších šest rychlostních zkoušek, vítěz Italské rallye bude znám kolem 18. hodiny.

Italská rallye - po 1. etapě
1. Andreucci, Andreussiová (It./Peugeot 207 S2000) 1:13:34,2, 2. Meeke, Nagle (Brit./Peugeot 207 S2000) -7,4, 3. Hänninen, Markkula (Fin./Škoda Fabia S2000) -11,3, 4. Kopecký, Starý (ČR/Škoda Fabia S2000) -41,2, 5. Neuville, Klinger (Belg./Peugeot 207 S2000) -2:55,4, 6. Arminen, Nikkola (Fin./Subaru Impreza STI) -3:46,3.

Reklama