Hlavní obsah

Po první etapě vede Japonskou rallye Solberg

SAPPORO

Norský jezdec Petter Solberg se citroënem vede po první etapě Japonskou rallye, která je desátým z třinácti dílů mistrovství světa v automobilových soutěžích. Martinu Prokopovi patří 12. místo, v kategorii S-WRC je druhý.

Foto: Zdeněk Sluka

Petter Solberg s vozem Citroën C4 WRC.

Článek

Po deseti rychlostních zkouškách má Solberg, který dnes dominoval na třech měřených úsecích, v čele devítisekundový náskok před Finem Mikkem Hirvonenem. Ten už šotolinovou rallye v Japonsku dokázal dvakrát v minulosti vyhrát.

Z jezdců usilujících o celkový triumf v šampionátu na tom je lépe Sébastien Ogier, který je třetí. Lídr průběžného pořadí MS a obhájce mistrovského titulu Sébastien Loeb na něj ztrácí přes půl minuty a patří mu šestá pozice.

Prokop se hned v první rychlostní zkoušce dostal do problémů, když jezdec před ním přerazil strom a český závodník do něj narazil. I když se kolize obešla bez následků, českou posádku poznamenala. "Byl jsem ve velkém šoku a jen těžko jsem se na dalších kilometrech dostával do tempa. Byl to asi nejhorší moment mé dosavadní kariéry," uvedl Prokop v tiskové zprávě.

I když dokázal jednu z rychlostních zkoušek ve své kategorii vyhrát, na vedoucího jezdce S-WRC Fina Jariho Ketomau ztrácí necelou minutu. Prokop se při své premiéře v Japonsku nesnažil soupeře stíhat za každou cenu. "Potvrdilo se to, co mnozí říkali: Japonsko je skutečně asi nejtěžší rallye v kalendáři. Sám jsem hodně překvapený, jak náročné to tady je. Určitě nemá cenu dělat machra, když tu člověk jede poprvé. Proto se budeme snažit kontrolovat vlastní pozici a dojet si pro důležité body," dodal.

Jezdce v okolí Sappora čeká ještě 16 rychlostních zkoušek, po osmi v sobotu i v neděli.

Japonská rallye, 10. díl mistrovství světa v automobilových soutěžích:
Po 1. etapě: 1. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën C4) 1:13:31,2, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -9,4, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -21,3, 4. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -22,4, 5. Sordo, Vallejo (Šp./Citroën C4) -36,5, 6. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -54,5, ...12. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta) -6:59,2.

Reklama

Související témata: