Hlavní obsah

Šéf FIA Todt by chtěl změnit pravidlo superally

PAŘÍŽ

Předsedovi Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jeanu Todtovi se nelíbí pravidlo superally, které umožňuje posádkám v mistrovství světa v rallye vrátit se do soutěže den po nedokončení etapy. Ve světovém šampionátu platí od roku 2004, Todt by to však rád změnil.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Nový předseda FIA Jean Todt se svojí manželkou Michelle Yeohovou

Článek

"Nejsem fanouškem superally. Možná je to dobré pro diváky, kteří vážili dlouhou cestu, aby viděli auta a pak jsou zklamáni, když je nevidí," citoval Todta server autosport.com. "Mohli bychom najít nějaký způsob, že bychom jezdcům umožnili testovat, ale aby bodovali, když předtím odstoupili? Tuhle filozofii neuznávám, zdá se mi to nepřirozené," prohlásil bývalý šéf stáje formule 1 Ferrari.

Na případnou změnu v pravidlech nespěchá. "Musíme se nejdřív ujistit, že jde o správný krok," uvedl Todt, jenž v motorsportu začínal jako spolujezdec v rallye.

Se svým názorem zřejmě narazí u týmů, které jsou pro zachování superally. "Pro soukromé týmy je to spousta peněz, když cestují po celém světě: Kdyby pak vypadly hned v první rychlostní zkoušce, všechny peníze by přišly vniveč," uvedl šéf stáje Ford Malcolm Wilson. "Superally jim dává možnost získat zkušenosti. Auta zůstávají na trati a to je prima," dodal.

Reklama

Související témata: