Hlavní obsah

Aleš Loprais dychtí porazit kamazy i v Jižní Americe

Vladimír KolářPrávo

„Vzhůru na Dakar!“ zaznělo včera v Rožnově pod Radhoštěm. Dvě posádky tater pro lednové velké jihoamerické dobrodružství jsou připraveny. Jeden vůz bude popáté na Dakaru řídit Aleš Loprais, druhý poprvé Tomáš Vrátný.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Aleš Loprais

Článek

Velká očekávání umocnilo letošní vítězství Aleše Lopraise na ruské Silk Way Rally. Porazil tam silné domácí kamazy, které v posledních letech dominují Rallye Dakar, jež se počtvrté pojede v Jižní Americe. „Být v cíli s tatrou rychleji, než to dokážou kamazy, to je má touha. Na Hedvábné stezce jsem se přesvědčil, že to lze,“ pousmál se Aleš Loprais.

Syn legendárního Karla Lopraise se do Jižní Ameriky velice těší. „Mimořádně vzrušující je jízda v Atacamské poušti v chilských Andách. Jsou tam obrovské duny a šílené převýšení. Šplháme do výšky až čtyři a půl tisíce metrů nad mořem. Velké vedro dává zabrat lidskému organismu i autům,“ vykládal se zjevným vzrušením. „Podle mého názoru je Dakar v Jižní Americe těžší, než byl v Africe,“ dodal. Může porovnávat, jednou na černém kontinentu tuhle rallye absolvoval, za oceánem závodil už třikrát.

S velkým očekáváním vzhlíží k závodu na jihoamerickém kontinentu Tomáš Vrátný. „Zatím si to nedovedu představit. Nemám strach, ale respekt,“ uvedl nováček za volantem druhé tatry. „Pečlivě jsem makal na fyzičce. Zkušení radí, že mimořádně důležité je mít zpevněné bederní svalstvo. Těch hodin v posilovně bylo požehnaně,“ poznamenal Vrátný, který si start v takové soutěži považuje.

„Jsem šťastný, že mě Loprais tým přijal. Je to rodinná firma a podle toho vše funguje.“ Debutantovy cíle? „Stejné, jako byly na Hedvábné stezce. Od startu 1. ledna v Mar del Plata zvládnout všechny nástrahy trati a dojet až do cíle v Limě 15. ledna.“

Loprais má v posádce své tatry navigátora Michala Ernsta a automechanika Petra Almášiho, Vrátný zkušeného navigátora Otu Měřínského a mechanika Radima Pustějovského.

Reklama

Související témata: