Hlavní obsah

Loprais se cestou na Dakar zastavil na 'plzni'

PLZEŇ

Poslední zastávka v Čechách a pak už rychle směr Clermont-Ferrand ve Francii, kde na Nový rok odstartuje šestadvacátý ročník Rallye Dakar. To byl úterní program šestinásobného vítěze slavné soutěže Karla Lopraise a jeho posádky. Závěrečnou zastávkou poctil se svou Tatrou cestou na sedmnáctý start v rallye západočeskou metropoli Plzeň.

Foto: PRÁVO/Ivan Blažek

Karel Loprais se cestou na start 26. ročníku Rallye Dakar zastavil v Plzni.

Článek

Poslední oběd v Česku si Loprais se spolujezdci odbyli v jedné z plzeňských pizzerií. "Možná si tady to pivo dám, nemusím přece řídit jenom já," podotkl Loprais na otázku, zda odolá lákadlu zlatavého moku, které se stalo synonymem města.

Během 26. ročníku soutěže čeká na závodníky 17 etap v celkové délce 11 052 kilometrů. Po tradičním novoročním startu u francouzského Clermont-Ferrandu se vozy vydají přes Španělsko, Maroko, Mauretánii, Mali, Burkinu Faso až do senegalské metropole Dakaru.

Největší konkurencí kamazy

Do soutěže je přihlášeno 58 kamiónů, největší konkurenci Loprais vidí ve třech kamazech. "Rusové disponují opravdu závodním autem, zatímco my jedeme se sériovou úpravou. Kamazy mají větší výkon, my zase lepší podvozek. Razantně se vrací také de Rooy s dafem, ale ten zase dělá často chyby," vykládá zkušený pilot tatry

Nepodceňuje ovšem ani česko-brazilskou posádku Tomáše Tomečka s vozem stejné značky. Právě Tomeček Lopraise dokonale zastoupil při minulém ročníku soutěže, když dorazil do cíle v egyptském Šarm aš-Šajchu druhý za Rusem Čaginem.

Reklama

Související témata: