Hlavní obsah

Loeb přepsal historii Švédské rallye

KARLSTAD

Posádka Sébastien Loeb-Daniel Elena s továrním Citroënem Xsara WRC vyhrála druhý podnik MS v automobilových soutěžích - Švédskou rallye. Na sněhu dokázala porazit všechny favorizované severské jezdce, včetně obhájce prvenství Fina Markuse Grönholma s peugeotem a úřadujícího mistra světa Nora Pettera Solberga na subaru.

Foto: Citroën

Francouz Sébastien Loeb vítězem Švédské rallye.

Článek

Loeb, jenž zvítězil i v úvodním podniku MS v Monte Carlu, se stal historicky prvním jezdcem neskandinávského původu, který triumfoval v severské soutěži. V předešlých dvaapadesáti ročnících Švédské rallye vždy vyhráli domácí jezdci nebo Finové.

"Jsem velký spokojený a nebudu tajit, že i překvapený. Sníh není povrchem, který by mi vyhovoval, ale tentokrát jsem to zvládl bez problémů. Zbytečně jsem neriskoval, moji soupeři naopak končili často mimo trať nebo v hodinách. Jel jsem svým tempem, které bylo dostatečně rychlé, abych udržel Grönholma za sebou, ale Märtina jsem nehonil," hodnotil Loeb.

"Nakonec mi situaci usnadnila jeho sobotní chyba. V neděli už jsem si hlídal pozici. Vyhrát dvě úvodní rallye světového šampionátu, to je velmi cenné, ale konec seriálu je ještě hodně daleko," liboval si vedoucí jezdec mistrovství světa.

Grönholm opět v hodinách

Sněhový mág Grönholm stíhal Loeba i v neděli, ale znovu se nevyhnul hodinám a v závěru soutěže, provázené sněžením a mrazem, ho brzdily problémy s brzdami u jeho peugeotu, takže byl nakonec rád za druhé místo.

Belgičan Francois Duval skončil s loňským továrním fordem na předposledním rychlostním úseku mimo trať. Sainz zase dojel závěrečnou 19. RZ na tři válce, když se u jeho Citroënu přehříval motor kvůli problémům s tlakem oleje.

Švédská rallye - konečné výsledky
1. Loeb (Fr./Citroën)3:26:17,7 hod.
2. Grönholm (Fin./Peugeot)+ 46,4
3. P. Solberg (Nor./Subaru)+ 1:21,5
4. Tuohino (Fin./Ford)+ 1:42,1
5. Sainz (Šp./Citroën)+ 2:17,0
6. H. Solberg (Nor./Peugeot)+ 4:17,6
7. Märtin (Est./Ford)+ 5:38,3
8. Carlsson (Švéd./Peugeot)+ 5:50,4
9. Hirvonen (Fin./Subaru)+ 9:18,2
10. Eriksson (Švéd./Ford)+ 12:37,4
Průběžné pořadí MS (po 2 závodech)
1. Loeb (Fr./Citroën)20 bodů
2. Grönholm (Fin./Peugeot)13
3. Märtin (Est./Ford)10
4. Solberg (Nor./Subaru)8
5. Duval (Belg./Ford)6
Pohár konstruktérů:
1. Citroën24 bodů
2. Ford22
3. Peugeot17
4. Subaru10
5. Mitsubishi3

Reklama

Související témata: