Hlavní obsah

Ford v Řecku útočí na páté vítězství v řadě

LAMIA

Již čtyři roky kralují Akropolis rallye, jedné z nejtěžších soutěží v seriálu mistrovství světa, jezdci startující s vozem Ford Focus WRC. Šanci prodloužit svou nadvládu budou mít piloti továrního týmu Markko Märtin z Estonska a Belgičan Francois Duval o tomto víkendu, kdy se šestý díl světového šampionátu na jihu Evropy uskuteční.

Foto: Ford Motor Company

Získá tovární tým Ford páté vítězství v Rallye Akropolis v řadě?

Článek

Osmadvacetiletý Märtin se v Řecku postaví na start jako obhájce prvenství. "To ale nic neznamená," upozornil estonský pilot, kterému patří v průběžném pořadí mistrovství druhé místo za vedoucím Sebastienem Loebem z Francie.

:. ANKETA
Získá tovární tým Ford páté vítězství v Rallye Akropolis v řadě? Hlasujte v anketě na konci článku.

Na stříbrnou pozici se Märtin posunul až v minulém týdnu poté, co byli oba finští jezdci Peugeotu Marcus Grönholm a Harri Rovanperä dodatečně diskvalifikováni z Kyperské rallye kvůli použití nepředpisových vodních čerpadel. "Kvůli tomu budu bohužel startovat do první etapy jako druhý a budu ostatním čistit trať," konstatoval trochu smutně Märtin.

Ještě horší úlohu bude mít v úvodu Loeb, který vyrazí na páteční rychlostní zkoušky jako první. Těžkou hlavu si z toho ale nedělá. "Nemyslím si, že by to mělo na celkové výsledky nějaký velký vliv. Mým cílem je zůstat ve vedoucí skupině šampionátu. V letošní sezoně jsem již jednou odstoupil, tak musím hlavně dojet do cíle a získat co nejvíce bodů. Budu spokojený i s třetím místem," citoval internetový server motorhome.cz francouzského jezdce, který zatím nasbíral 35 bodů.

NAPSALI JSME K RALLYE AKROPOLIS
Kresta: Opět si zvykáme na roli nováčků

Grönholm: Jsme ještě silnější než před Kyprem

Po předchozí diskvalifikaci opět vyhlásil atak na premiérové vítězství s Peugeotem 307 dvojnásobný světový šampion Grönholm. "Před Řeckem se cítím skvěle. Dokonce si myslím, že jsme ještě silnější než před Kyperskou rallye. V poslední době jsem nedělal žádné podstatné chyby a vyhýbaly se nám i technické problémy," těšil se šestatřicetiletý rodák z Espoo, jenž ale v uplynulých čtyřech letech v Řecku třikrát nedojel do cíle.

Na čtvrtečním startu v městečku Lamia se letos poprvé objeví i dva jezdci Škoda Motorsport týmu Armin Schwarz a Toni Gardemeister, podruhé se v tomto roce se světovou elitou utká Roman Kresta, jenž tentokrát usedne do Fordu Focus WRC. Na účastníky čeká celkem 22 rychlostních zkoušek o celkové délce 337 kilometrů.

Pořadí MS (po 5 z 16 soutěží)
1. Loeb (Fr./Citroën)35 bodů
2. Märtin (Est./Ford)34
3. Solberg (Nor./Subaru)28
4. Grönholm (Fin./Peugeot)24
5. Sainz (Šp./Citroën)19
Pohár konstruktérů
1. Ford55
2. Citroën54
3. Subaru40
4. Peugeot33
5. Mitsubishi5

Reklama

Související témata: