Hlavní obsah

Gardemeister myslí na stupně

PRAHA

V devětadvaceti letech je Toni Gardemeister už vyzrálým jezdcem, i když stále patří k mladší generaci. Již třetí sezónu jezdí v mladoboleslavském Škoda Motorsport Teamu, od začátku se podílel na vývoji Škody Fabie WRC.

Foto: Škoda Motorsport

Toni Gardemeister

Článek

"Podílet se na vývoji nového vozu je krásná práce. Loni se nám nedařilo jít dál. Letos naopak děláme pokroky. Věřím, že ve zbývajících startech v Evropě už se nám nestane to, co ve Walesu," přál si stále dobře naložený milovník psů, který žije střídavě v Monaku a doma ve Finsku, v rodné Kuovole.

O soukromí nemluví

Zatím je také svobodný. "Ženské a auta, to k sobě má blízko, ale ne jako manželský vztah. V tomto případě se obojí naopak odpuzuje," vysvětlil s úsměvem. O svém soukromí ale sdělovacím prostředkům nevypravuje. "To je moje osobní věc," zdůrazňuje.

"Vynechali jsme letošní šampionát a věnovali se testování a vývoji. Určitě to byl dobrý krok. V evropských soutěžích mistrovství světa můžeme ukázat, jak jsme pokročili a jaký je náš odstup do špičky. Myslím, že se stále přibližujeme. Určitě máme na to, jezdit pravidelně na body. Jsme menší tým než Citroen, Peugeot, Subaru nebo Ford, ale můžeme jim znepříjemňovat situaci. Mně osobně víc vyhovuje rodinné prostředí, jako je ve Škoda Teamu," přiznal Gardemeister.

Fabia má na to uspět

V roce 1993 začal se soutěžemi a po třech letech už debutoval v mistrovství světa na Britské rallye. Jeho největšími úspěchy kromě titulu mistra Finska patří třetí místo v roce 1999 na Novém Zélandu. Se škodovkami skončil dvakrát pátý - v roce 2002 v Argentině a o rok později na Novém Zélandu. S fabií letos posbíral jen tři body.

"Každý jezdec chce vyhrávat, ale musíte vědět, na co váš vůz má. Myslím si, že by fabia mohla zanedlouho dojet i na stupně vítězů - pochopitelně, když budeme mít hodně a hodně štěstí. Otázkou je, co pánové z FIA s rallye vůbec vyvedou. Některé jejich nápady nechápu, ale tím se netrápím. Užívám si rychlosti, protože to je můj život," dodal rozšafně Toni Gardemeister, pro něhož je spolujezdec Paavo Lukander prý starším bratrem.

Reklama

Související témata: