Hlavní obsah

V Katalánsku zakončí sezónu tři fabie

PRAHA

Ve čtvrtek odstartuje ve španělském středisku Lloret de Mar předposlední podnik MS v automobilových soutěžích Katalánská rally. S továrními Fabiemi WRC pojedou posádky Schwarz-Hiemer, Gardemeister-Lukander a Kopecký-Schovánek. Pro Škoda Motorsport tak skončí letošní sezóna v MS, protože závěrečnou rallye v Austrálii už neobsazuje.

Foto: Škoda Motorsport/Ralph Hardwick

Tovární tým Škoda Motorsport se ve Španělsku představí naposled v letošním MS.

Článek

"Pro mě to je velice důležitá rallye. Chtěl bych tu získat co nejvíc zkušeností v různých situacích. Celkové umístění nebude až tak důležité. Půjde mi hlavně o dojetí až do cíle a poznání náročnosti soutěže na této úrovni." Vzpruhou určitě je domácí titul," řekl Jan Kopecký, který pojede počtvrté v životě soutěž MS. Nejlépe skončil loni v Německu, kde byl dvacátý.

"Španělsko je krásná země a lidé jsou tu velmi milí. Je tu vždy skvělá atmosféra. Povrch se mění od hladkého až po hrbolatý a přilnavost se může na starém a novém asfaltu rázem měnit. Nebylo by pro mě špatné zopakovat si výsledek z roku 1991, kdy jsem tu vyhrál," řekl Armin Schwarz. "Tratě jsou tu plynulejší a více vyhovují mému jezdeckému stylu," dodal Toni Gardemeister.

Lukander bude navigovat naposledy

Pro Gardemeistera to může být poslední svezení s fabií, protože mu končí smlouva. Pro Paava Lukandera jde o loučení s rallye. Třiačtyřicetiletý Fin seděl od začátku kariéry v MS vedle Gardemeistera a odjel 70 rallye. Nyní se chce věnovat funkci ředitele továrny na zpracování dřeva.

"Přemýšlel jsem o tom hodně dlouho. Při šestnáctidílném seriálu mistrovství světa bych neměl v příštím roce tolik času, abych se mohl na všechno dostatečně koncentrovat," řekl Lukander.

"Když jsem s rallye začínal, potřeboval jsem právě takového spolujezdce, jako je Paavo. Měl větší zkušenosti se životem a jeho nástrahami. Bez něj bych se tak daleko nedostal, měl na mě uklidňující vliv, když jsem byl mladý a divoký. Bude to zvláštní, nemít ho příští sezónu vedle sebe," konstatoval Gardemeister.

Dvacet erzet

Katalánskou rallye otevře ve čtvrtek večer slavnostní ceremoniál v Lloret de Mar. Na posádky čeká 20 rychlostních zkoušek o celkové délce 384 km. Celková délka soutěže je 1721 km.

V pátek je na programu šest měřených úseků (celkem 115 km), v sobotu osm (163) a v neděli opět šest (106). Především v ní půjde o souboje Sainze s citroënem a Märtina s fordem o celkové třetí místo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.