Hlavní obsah

Smrt v rallye. Na Sicílii zahynul velšský navigátor Roberts

Palermo
Aktualizováno

Na Rallye Targa Florio na Sicílii dnes po havárii v osmé rychlostní zkoušce zahynul čtyřiadvacetiletý velšský navigátor Gareth Roberts. Zbytek soutěže seriálu IRC byl zrušen, jejím vítězem byl později vyhlášen tovární jezdec Škody Jan Kopecký.

Článek

Robertsovi spolu s irským pilotem Peugeotu 207 Craigem Breenem patřilo po druhém dnu italské soutěže šesté místo s odstupem necelé minuty za vedoucím Norem Andreasem Mikkelsenem. V dopoledním programu poslední etapy ale měla posádka nehodu, vůz narazil v rychlé levotočivé zatáčce do svodidel, která pronikla do vozu.

Osmý měřený test byl okamžitě zastaven a na trať vyrazili záchranáři, ti však už spolujezdci nedokázali pomoci. Roberts zemřel na místě, Breen vyvázl z havárie bez zranění.

Ještě před jejich nehodou, která se podle pořadatelů stala v nepříliš náročné části trati poblíž Palerma, se Kopecký dokázal dostat do čela průběžného pořadí. Na Mikkelsena ztrácel po pátku 4,5 sekundy, v osmé rychlostní zkoušce ho porazil o 5,3 vteřiny. IRC po neštěstí jednala o podobě výsledkové listiny a za konečné posléze označila pořadí po osmém testu.

Roberts se rallye věnoval od roku 2004. Před třemi lety se dal dohromady s Breenem, který jeho navigátorské umění velmi oceňoval. "Je to velice smutná událost, která nám opět připomněla, jak může být automobilový sport nebezpečný. Smrt čtyřiadvacetiletého mladého muže, který byl na startu fantastické kariéry, je velkou tragédií. V této těžké chvíli myslíme na Garethovu rodinu a vyjadřujeme jí hlubokou soustrast," řekl na webu IRC manažer seriálu Jean-Pierre Nicolas.

Kopecký za tragických okolností získal druhý triumf v sezoně. Plný počet bodů bral i v březnu na Kanárských ostrovech. V celkové klasifikaci si po páté soutěži sezony upevnil druhé místo za Mikkelsenem a jeho náskok snížil na šest bodů.

Targa Florio-Sicilská rallye, závod série IRC v automobilových soutěžích (konečné pořadí po 8. rychlostní zkoušce, po níž byla soutěž ukončena kvůli úmrtí spolujezdce):
1. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia S2000) 1:04:59,1, 2. Mikkelsen, Floene (Nor./Škoda Fabia S2000) -0,8, 3. Basso, Dotta (It./Ford Fiesta RRC) -2,5, 4. Scandola, D'Amore (It./Škoda Fabia S2000) -23,5, 5. Andreucci, Andreussiová -33,3, 6. Gamba, Inglesi (všichni It./Peugeot 207 S2000) -54,4.
Průběžné pořadí (po 5 z 13 závodů): 1. Mikkelsen 89 b., 2. Kopecký 83, 3. Hänninen (Fin./Škoda Fabia S2000) 43.

Reklama

Související témata:
Sicílie