Hlavní obsah

Sobotní etapa Rallye Dakar byla pro kamióny zrušena. Mezi českými posádkami to skřípe

Aktualizováno

Sobotní osmá etapa Rallye Dakar byla pro kamióny zrušena, automobily, motocykly a čtyřkolky absolvují zkrácenou část. Podle informací Loprais Teamu zapříčinil odvolání etapy ze Salty do Tucumánu pozdní dojezd asistenčních vozů do cíle páteční etapy, pořadatelé také hovoří o přívalových deštích.

Foto: www.loprais.cz

Aleš Loprais projíždí dunovým polem ve třetí etapě Rallye Dakar.

Článek

Sedmá etapa zavedla účastníky rallye přes Andy, do výšky k pěti tisícím metrů nad mořem, což řádně otestovalo motory a brzdy strojů. "Místy nám hořely pneumatiky i brzdy," uvedl na webu svého týmu řidič kamiónu Aleš Loprais, jenž v páteční etapě obsadil druhé místo, nicméně kvůli velké ztrátě ze středy zůstal šestý.

"Nakonec jsme se ještě dozvěděli, že se osmá etapa ruší. To nám do karet moc nehraje, protože bychom potřebovali co nejvíce stahovat. Nejsem ten typ, který by čekal na chyby druhých. Chci bojovat až do konce. Nechci nechat nic zadarmo," dodal Loprais.

Pořadatelé na oficiálním webu oznámili, že kvůli dešťům byla zrušena první část dnešní etapy, která tvořila kompletní měřený úsek 155 km pro kamióny. Druhá část pro motocykly, čtyřkolky a automobily by se měla odjet podle plánu.

Kolomý prý Lopraise zdržoval

Nejlepší z českých kamiónů je po pátku Martin Kolomý s tatrou, jemuž patří třetí místo. Vede Nizozemec Gerard de Rooy, Kolomý na něj ztrácí 41 minut.

Pozice Kolomého mohla být ale horší. Podle informací takzvaného Bonver Dakar Projectu podal Loprais proti němu protest s odůvodněním, že jej zdržoval a neuvolnil mu cestu. Vedení rallye ale Kolomého nepotrestala.

"Chování Aleše Lopraise je pro mě stínem Dakaru. Až sem do Argentiny, kam jsme včera dojeli z Chile, se nám dostalo, že zapřel pomoc Marka Spáčila jedoucího v našich barvách a k tomu ještě ten jeho včerejší protest," uvedl šéf projektu Tomáš Vrátný, který také startuje v kategorii kamiónů a průběžně je devatenáctý. Tým sdružuje všechny české účastníky Dakaru kromě Lopraise.

"Aleš protestoval proti údajnému zdržování Martina Kolomého. Prý ho Martin nechtěl pustit před sebe. Připadne mi to, jako by si řekl, buď já nebo nikdo. Jury rozhodla ve prospěch Martina, našich barev a to hovoří za vše," dodal Vrátný.

Loprais: Protest podal De Rooy

Loprais ale následně tuto informaci popřel, protest na Kolomého podle něj podal Nizozemec De Rooy, stejně jako na něj. "Já ani Loprais team jsme nikdy v celé historii Dakaru protest nepodali, natož proti Čechovi Martinu Kolomému! Tahle informace se dá ověřit u jury závodu. Je smutné, že se Bonver Dakar Projekt pod vedením Tomáše Vrátného snaží zviditelnit takovouto nesportovní formou a lhaním všem fanouškům a příznivcům Rallye Dakar," uvedl Loprais.

Jeho tým doložil toto vyjádření také vysvětlujícím videem s komisařem Dakaru.

V kategorii automobilů vede Stéphane Peterhansel, motocyklistům dál vévodí jeho francouzský krajan Olivier Pain. Davidu Pabiškovi patří 47. pozice.

Reklama

Související témata: