Hlavní obsah

Tým Škody se poprvé sešel na ledovci

NEUSTIFT

Čtrnáct dnů od oficiálního oznámení pilotů pro nadcházející sezónu se v rakouském Neustiftu poprvé sešla nová jezdecká sestava továrního týmu Škoda Motorsport pro MS v rallye 2005. Němec Schwarz chystající se na šestou sezónu v mladoboleslavské stáji byl jako ryba ve vodě, trojice nováčků zastoupená Francouzem Benguem a Finy Tuohinem a Paasonenem se teprve rozkoukávala.

Foto: Škoda Motorsport - čtěte více

Armin Schwarz a šéf týmu Škoda Motorsport Martin Mühlmeier.

Článek

Jednačtyřicetiletý Armin Schwarz dorazil do Rakouska i s manželkou Petrou a tříletou dcerkou Tizianou. "V sezóně se jim nemohu věnovat, jak bych chtěl," vykládal německý jezdec. "Už se moc těším na nový ročník mistrovství. Jsem napjatý, jak nám to půjde. Jen kdyby těch závodů nebylo tolik," usmíval se měsíc před startem nového ročníku MS německý pilot, který získal pro Fabii WRC první vítězství v rychlostní zkoušce.

Jezdci si užívali pohodové atmosféry. Po středečních oficialitách si ve čtvrtek ráno přispali. Nemuseli spěchat na testování ani k vozům nachystaným pro rychlostní zkoušky. Soutěžní Fabie WRC, s nimiž budou v nadcházejícím roce bojovat o body do mistrovství světa jednotlivců i značek, vyměnili za lyže, na nichž brázdili sjezdové tratě ve středisku Stubaital.

Jezdci poutali pozornost

"Lyžuji moc rád. Baví mě to, je to příjemná možnost odpočinku, při které si skvěle vyčistíte hlavu, odreagujete se," usmíval se Janne Tuohino. "Jen jsem se předem několikrát ujistil, že na nás vedení nenachystá snowboard. To bych asi nezvládl, s tím si příliš nerozumím," vykládal pobaveně Jani Paasonen.

Jen Armin Schwarz s devětadvacetiletým Alexem Benguem trávili čtvrteční dopoledne na rozlehlém a vyklizeném parkovišti, na němž předváděli, jak ovládat sériová auta na sněhové pokrývce. Francouzský mladík se připojil k severské části týmu ještě týž den odpoledne, německý matador pak vyrazil na sjezdovky s ostatními až v pátek.

Všichni budili na svazích rakouských hor velkou pozornost. Doprovázeni skupinami televizních štábů se ji těžko mohli vyvarovat. Největšímu zájmu se těšil Schwarz, stejně tak vedoucí týmu Škoda Motorsport Martin Mühlmeier.

Bengue - ostýchavý dravec

Poněkud stranou zůstal Alex Bengue. Vypadal ostýchavě. V černé košili, bez bundy s logem mladoboleslavské stáje byste v tomto nenápadném mladíkovi těžko hledali borce, který se pyšní titulem francouzského šampióna z roku 2003.

"Nenechte se zmýlit," usmíval se šéf Mühlmeier. "Chtěli jsme ke zkušenému Arminovi dravé, bojovné mládí, což Janne, Jani i Alex naplňují. Taková strategie by nám měla přinést vytoužené výsledky," říkal.

Škoda by po roční pauze v šampionátu, kdy se věnovala především vývoji, ráda zaútočila na přední pozice a konkurovala těm předním týmům. "Udělali jsme velký pokrok. Budeme-li předvádět vyrovnané výkony, určitě se můžeme měřit s nejlepšími," přesvědčoval Mühlmeier.

Dosáhnout vyrovnanosti

"V minulé sezóně jsme opakovaně dokázali, že Fabia je dostatečně rychlá a současně odolná. Nedokázali jsme však dobré výsledky opakovat. Dosáhnout vyrovnanosti, to je náš hlavní cíl," mínil Schwarz, který pojede všech šestnáct soutěží.

Tuohino by měl podle všeho absolvovat soutěže ve Švédsku, Japonsku, Austrálii, Řecku, Kypru, Turecku, Velké Británie a na Sardínii. Paasonena čekají starty na šotolinových tratích ve Finsku, Argentině, Mexiku a Novém Zélandu. Asfaltový specialista Bengue zřejmě pojede v Německu, na Korsice, v Katalánsku a v Monte Carlu (20.-22. ledna 2005), které šampionát tradičně odstartuje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.