Hlavní obsah

Tomeček po poruše odstoupil z Rallye Dakar

PRAHA

Porucha převodovky ukončila účinkování Tomáše Tomečka na letošní dakarské rallye. Český pilot kamionu Tatra odstoupil v průběhu šesté etapy z marocké Smary do mauritánského Zúerátu. Kvůli technickým potížím se rozhodl vrátit do místa středečního startu. "Můžeme jet maximálně šedesátikilometrovou rychlostí. S tím nemá cenu do Mauritánie ani jezdit," řekl čtyřiatřicetiletý Tomeček.

Článek

Český pilot měl problémy již v úterní etapě. Pátý den soutěže dokončil na třináctém místě se ztrátou 40 minut na nejrychlejšího Vladimira Čagina z Ruska.

Tomečkova tatra měla problémy s elektřinou, nefungovaly jí světla ani navigační přístroje. Sto kilometrů před koncem speciálky pak postihl posádku defekt pravé přední pneumatiky. "Rozhodli jsme se ji neměnit, aby se neprohloubila naše dost velká ztráta a průběžně jsme ji automaticky dohušťovali," uvedl Tomeček na internetové stránce týmu k úterním problémům.

Přes noc členové posádky pracovali na opravě a zdálo se, že kamion bude v pořádku. Po krátkém odpočinku se Tomeček vydal do další etapy, ale ukázalo se, že vůz není schopný pokračovat v závodu. "Asi se poškodilo i něco dalšího a řazení přestalo fungovat," smutně konstatoval Tomeček.

Tomeček, který obhajoval šesté místo z loňska, nedokončil rallye už v roce 2001. Tehdy přinutila jeho posádku odstoupit po desáté etapě poškozená přední polonáprava. S brzkým koncem se dnes těžko vyrovnával. "Hodně peněz a vynaložené energie je pryč," uvedl Tomeček.

Problémy měl v úterý i Martin Macík, na jehož liazu nevydržela přední světelná rampa na ochranném rámu a upadla. Zároveň praskla vzpěra mezi tlumiči a Macík kvůli tomu prorazil pneumatiku. "Praskl i jeden měch pomocného pérování na přední nápravě. To vše jsou závady, které potkávají a budou potkávat spoustu posádek," uvedl Macík, jenž ztratil téměř dvě hodiny.

Reklama

Související témata: