Hlavní obsah

Vojáček vládne evropským kopcům

Praha

Český jezdec Lukáš Vojáček vládne za volantem Mitsubishi Lancer Evo VIII evropským kopcům. Do konce mistrovství Evropy zbývají už jen dva podniky ve Slovinsku a Chorvatsku. Vojáček vede nejen kategorii A, ale také absolutní klasifikaci šampionátu.

Foto: Jindřich Bubeníček

Lukáš Vojáček

Článek

Po pěti triumfech v letošní sezóně čekal na Vojáčka jeho nejméně oblíbený kopec ve francouzském Le Mont Dore. „Jede se mezi pastvinami, ten kopec mi nějak nesedí,“ netajil se už před závodem antipatií k neoblíbené trati. Auto však mechanici nachystali perfektně a Vojáčkovi velela nutnost udržet si vedení ve skupině a touha dostat se do čela absolutního pořadí pořádně sešlápnout plynový pedál. To splnil na sto procent a připsal si letošní šestý triumf, který ho vynesl i do čela absolutního pořadí evropského šampionátu.

Jermanův velký návrat

Minulý víkend si nejlepší evropští vrchaři dali dostaveníčko na obávaném švýcarském kopci v St. Ursane. Vojáček jel výborně až do poslední zatáčky... „V poslední vracečce jsem se nějak zašprcnul a musel se znovu rozjíždět. To byl moment, který závod rozhodl. Skončil jsem druhý za Jaromírem Malým. Mrzí mě to, protože auto bylo skvěle připravené,“ litoval po závodě Lukáš Vojáček. Útěchou mu ale byla skutečnost, že si udržel nejen první místo ve své kategorii, ale i v šampionátu.

Českým hrdinou závodu na švýcarském kopci byl Martin Jerman, který s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX vyhrál svoji kategorii N. Vzhledem k jeho jezdeckým kvalitám by to nebylo nic divného, ale Jerman se vrátil po havárii a vážném zranění, kdy mu jedno ze čtyř zlomených žeber propíchlo plíci. Jeho výkon ocenili i soupeři, kteří jej přivítali zpět do evropské špičky.

Šampionát finišuje, už zbývají jen dva závody. Na přelomu srpna a září je na programu slovinská Illirska Bistrica a v polovině září pak finále v Chorvatsku na trati Buzetski Dani. „Vysněný úspěch je hodně blízko, ale zároveň strašně daleko. Jedná se o dva těžké závody a soupeři mi nedají nic zadarmo. Náš tým ale udělá pro úspěch maximum,“ slíbil Lukáš Vojáček.       

Reklama