Hlavní obsah

Co jste hasiči, co jste dělali? Pilot rallye Prokop na své milované auto Fionu stále vzpomíná

Praha

Shořela mu před očima. Na popel. Ford Fiesta WRC v hodnotě několika miliónů korun se během chviličky změnil v očouzenou hromadu šrotu. Milovaná Fiona, která dovezla českého automobilového závodníka Martina Prokopa k mnoha skvělým výsledkům v mistrovství světa při loňské Německé rallye skončila v plamenech.

Foto: Sport.cz

Ohořelý vrak vozu posádky Martin Prokop - Zdeněk Hrůza

Článek
Fotogalerie

Aktuálně devátý muž seriálu se s novým vozem chystá už mezi vinicemi v Trieru na další ročník soutěže, který startuje ve čtvrtek odpoledne. A na novém stroji poslal jasný vzkaz místním hasičům. Pokud budou mít mezi diváky u trati česky hovořící kamarády, jistě nebudou mít ze vzkazu radost.

„Co jste hasiči, co jste dalali" stojí na zadním křídle Fordu Fiesta WRC českého závodníka a vše je doplněno přezdívkou starého vozu a datem, kdy s ním jel Prokop naposledy s výmluvným křížkem.

Před rokem při Německé rallye totiž mezi vinicemi závodní stroj českého pilota vzplál. A závodník nepochybuje, že nebýt liknavosti německých hasičů, mohl vůz alespoň z části zachránit.

„Šlo o jeden z nejhorších momentů kariéry. Když někde s autem říznete, jdete si nadávat. Ale oheň nešel zastavit, nezpůsobili jsme to. Stál jsem u trati a sledoval, jak ztrácím auto. Hned mi hlavou letěly problémy. Hrozná bezmoc. Pořád jsem volal, ať pošlou hasiče. Bez ustání mi opakovali: jo, jo, jo. Reakce hasičů byla tristní," zlobil se i s odstupem týdnů a chladnou hlavou Prokop při vzpomínce na liknavý postup německých záchranných složek.

„Kromě karoserie se dala velká část auta zachránit. Předek rozhodně. Německá preciznost nás zradila. Nešlo o život, ale mohlo jít. Přijeli za osmnáct minut," čertil se v rozhovoru pro Právo rodák z Jihlavy.

Před očima mu hořel vůz, jehož pořizovací suma představuje balík, z něhož běžný smrtelník vyžije celý život. „Následně jsem se potýkal se ztrátou Fiony každý den. Řešil jsem testování a místo dvou aut měl jedno. Šlo o noční můru, která se vracela dlouhé měsíce," posteskl si Prokop, který minulou soutěž letošního šampionátu ve Finsku nedokončil kvůli technickým problémům.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.