Hlavní obsah

Ogier vyhrál Australskou rallye, ale mistrem světa ještě není

Coffs Harbour
Aktualizováno

Francouzský pilot Sébastien Ogier vyhrál Australskou rallye, ale titul mistra světa zatím nezískal. O možnou korunovaci přišel v závěrečné rychlostní zkoušce, když se na druhé místo posunul jeho belgický rival Thierry Neuville a odložil tak předčasné rozhodnutí šampionátu. Ogierovi v neděli scházel k oslavám jediný bod.

Foto: ČTK/AP

Francouzský pilot Sébastien Ogier na Australské rallye.

Článek

Do konce rallyeového MS zbývají tři závody, Ogier může s týmem Volkswagen slavit v dalším pokračování za tři týdny na domácí rallye ve Francii. Pokud se mu to podaří, vystřídá na trůnu po devíti letech legendárního krajana Sébastiena Loeba.

Do konce rallyeového MS zbývají tři závody, Ogier může s týmem Volkswagen slavit v dalším pokračování za tři týdny na domácí rallye ve Francii. Pokud se mu to podaří, vystřídá na trůnu po devíti letech legendárního krajana Sébastiena Loeba.

"Tým mi po projetí cílem říkal, že jsem přišel dneska o titul o jediný bod, protože Mikko má problémy. Dělal jsem, co bylo v mých silách," řekl Ogier. Dlouho ale nesmutnil. "Nejdůležitější je, že jsme odjeli perfektní závod, i když ještě není nic rozhodnuto. Snad to bude brzy," dodal devětadvacetiletý Francouz.

Ogier si v Austrálii připsal šestý triumf z deseti odjetých soutěží této sezóny. Od čtvrtečního startu ovládl 19 z celkových 22 erzet a vyhrál s náskokem minuty a půl před Neuvillem, který se dostal na stříbrnou pozici na poslední chvíli. V závěrečném měřeném úseku mu totiž pomohl defekt citroënu Fina Mikka Hirvonena.

Prokop nestartoval

Ogiera a Neuvillea po Australské rallye dělí 83 bodů, přičemž ve zbývajících třech soutěžích jich bude možné vybojovat maximálně 84. Belgickému pronásledovateli pomohl Hirvonenův defekt zadního kola jen pár kilometrů před cílem. "Nemám nejmenší tušení, co se stalo. Pořád jsem jel prostředkem trati, nechápu, jak jsme mohli píchnout," divil se Hirvonen poté, co po časové ztrátě klesl na třetí příčku.

Český pravidelný účastník MS Martin Prokop po čtvrtém místě v předchozí Německé rallye v Austrálii nestartoval. Příští Francouzská rallye začne 3. října, pak budou následovat ještě soutěže ve Španělsku a Walesu.

Australská rallye, 10. podnik MS v automobilových soutěžích v Coffs Harbour:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) 3:19:55,0
2. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS) -1:32,1
3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3) -2:02,1
4. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -2:57,4
5. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -3:17,2
6. Mikkelsen, Nagle (Nor., Ir./Volkswagen Polo R) -3:37,6
Průběžné pořadí MS (po 10 z 13 závodů):
1. Ogier 212 b.
2. Neuville 129
3. Latvala 110
4. Hirvonen 103
5. Sordo (Šp./Citroën DS3) 96
6. Östberg 77
...8. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS) 49
Pořadí týmů:
1. Volkswagen I 299
2. Citroën Total I 251
3. M-Sport Ford I 145
4. M-Sport Ford II 142
5. Jipocar 51
6. Citroën Total II 41
7. Volkswagen II 34
8. Lotos 20

Reklama

Související témata: