Hlavní obsah

Auta osla nezajímala, hýkal na ně

LEÓN

Když se prohnal sérií zatáček Markko Märtin s peugeotem a na několik vteřin zahalil vše kolem trati do šedivé prašné clony, osel, uvázaný kousek od trati, už to nevydržel a začal nasupeně hýkat. Ten randál a prach ho prostě naštvaly. Kde se vzal na rallye ze seriálu mistrovství světa ušatý a tvrdohlavý sudokopytník? Přijel na něm jeden z diváků...

Foto: Peugeot

Marko Märtin s peugeotem na trati Mexické rallye - ilustrační foto.

Článek

V Mexiku je totiž při rallye možné snad všechno. I na koních se jezdí k tratím rychlostních zkoušek, které vedou v okolí Leónu až ve výškách 2700 m nad mořem a po tvrdé šotolině, takže se práší a poznáte na kilometry daleko, že se blíží soutěžní auto. Připomíná to blížící se tornádo nebo rychle se buší šířící lesní požár, které jsou tu hodně obvyklé.

Nádherné, skoro panenské horské scenérie s velikánskými kaktusy se jednou za rok na tři dny změní ve velikou automobilovou show rallye, na kterou je Mexiko velice pyšné. Od rovníku na sever se totiž na americkém kontinentu nikde jinde nejezdí soutěž ze seriálu mistrovství světa a Mexičanů, ale i fanoušků z USA a Evropy sem přijíždějí desítky tisíc.

A aby se na vybrané místo dostali bez problémů a zabrali si nejlepší místa, přijedou o den dříve, postaví stan nebo jen ulehnou do spacáku pod širé nebe. V noci se teploty pohybují sice na hranici deseti stupňů Celsia, ale přes den vyšplhají v půlce března až ke třicítce.

Každý si přiveze dostatečnou zásobu pití a jídla

Každý si přiveze dostatečnou zásobu pití a jídla, takže se kouzelná příroda kolem trati mění v obrovské smetiště. Pár diváků vědělo, kde je Česko, dokonce se našli tři, kteří byli v Praze. Každý vaří, jak umí a co má s sebou. Kdo nechce vařit, koupí si tacos, což je kukuřičná placka naplněná buď vařenými fazolemi, nebo zeleninovou směsí či masem. Chutná dobře, ale musíte zavřít oči nad tím, že byla pečena na ohni mezi dvěma kameny, a hlavně na víku od sudu, podle skvrn nejspíš od oleje nebo jiného ropného produktu. Synové majitelů "stánku" ovšem byli ohromně nadšení z fotografií fabie.

Ve vysoké nadmořské výšce má člověk trochu problémy s dýcháním. Na nejvyšším bodě, pod obrovitou sochou Krista, mladá mexická fanynka se najednou sesunula a hlavou se pořádně praštila o kámen. První pomoc jí poskytli Češi. Naštěstí se jí nic nestalo.

Mexičané jsou příjemní a ochotní

Mexičané jsou příjemní a ochotní, ale jejich vesnice na Středoevropana působí jako z jiného světa. Představte si neomítnutou garáž, ovšem s barevnou televizí. A všude kolem pobíhají toulaví psi, o nichž nevíte, co si máte myslet.

Centrum rallye, obuvnická metropole, León, dostal jméno po lvu, jehož socha se tyčí na hlavní bráně. Musíte ji při průjezdu pozdravit, jinak vás prý sežere. Neriskovali jsme to. Celé zázemí soutěže se tu vešlo do obřích hal výstaviště Poliforum. Všude je plno typických restaurací, z nichž největší kuriozitou je Pantheon de Taurino, což je muzeum býčích zápasů, které se večer mění v luxusní restauraci. Inu, v Mexiku je opravdu všechno možné...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.