Hlavní obsah

Valašskou rallye rozjel nejlépe Pech

PRAHA

Jeden z dvojice vedoucích jezdců mezinárodního mistrovství republiky v automobilových soutěžích Václav Pech začal nejlépe třetí podnik šampionátu, kterým je Valašská rallye. S vozem Ford Focus WRC vyhrál pět ze šesti rychlostních zkoušek a po první etapě vede o 28,5 sekundy před Štěpánem Vojtěchem (Peugeot 206 WRC).

Foto: ewrc.cz/Daniel Porazil

Václav Pech s vozem Ford Focus WRC - archivní foto

Článek

Do soutěže odstartovalo 79 posádek, pět z nich s vozy nejvyšší technické specifikace WRC. Hned ve druhé zkoušce skončila rallye předčasně pro Tomáše Vojtěcha (Peugeot 206 WRC), který se před startem dělil s Pechem o vedení v šampionátu. Krátce po startu měřeného úseku havaroval, když mu během jízdy spustil hasicí přístroj.

"Na výjezdu z těžké pravé zatáčky se uvolnil minimax a najednou byla v autě hrozná mlha. Nic jsem neviděl a v rychlosti kolem 80 kilometrů v hodině se vůz svezl do příkopu, narazili jsme do stromu a vůz se překulil na střechu," líčil osudný okamžik Tomáš Vojtěch.

Jeho mladší bratr Štěpán nezůstal ušetřen problémů ve třetí zkoušce, kdy přestal fungovat střední diferenciál jeho peugeotu, a tak měli mechanici v servisní přestávce o práci postaráno. Potížím se nevyhnul ani Pech, jenž měl ve třetí zkoušce defekt levého předního kola, se kterým absolvoval zbylé dva kilometry.

"Na trati se hodně práší a v noci to může při rozsvícených světlech auta vytvářet nepříjemnou mlhu," řekl v polovině etapy Pech. Přemožitele dnes našel jen ve čtvrté erzetě, která se jela jako první za tmy. V ní byl o dvě sekundy pomalejší než Štěpán Vojtěch, jenž tak snížil svou průběžnou ztrátu na necelých deset sekund. V dalších dvou úsecích se mu však Pech znovu vzdálil.

V souboji produkčních automobilů zatím vede slovenský závodník Tibor Cserhalmi s mitsubishi Lancer Evo VII. Z jeho největších soupeřů jsou už ze hry kvůli technickým problémům Vojtěch Štajf, kterému vytekl olej z diferenciálu subaru Impreza Sti a porouchaný motor mitsubishi Lancer Evo VII ukončil účinkování Petra Poulíka.

Rallye vyvrcholí v sobotu, kdy se jede dalších šest rychlostních zkoušek. Vítěz bude znám kolem 17:00.

Pořadí po první etapě (po šesti rychlostních zkouškách):
1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) 46:25,7 min., 2. Š. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC) -28,5, 3. Triner, Hůlka (Škoda Octavia WRC) -1:24,2, 4. Cserhalmi, Krajňák (SR/Mitsubishi Lancer Evo VII) -3:00,2, 5. Prokop, Gross (Suzuki Ignis) -3:07,0, 6. Trojan, Řihák (Mitsubishi Lancer Evo VII) -3:08,3.

Reklama

Související témata: