Hlavní obsah

Loeb vyhrál popáté v řadě, Kresta nedojel

LAMIA

Sébastien Loeb přepsal historii světové rallye. Francouzský jezdec továrního týmu Citroën vyhrál Rallye Akropolis a zajistil si tak páté vítězství v seriálu MS v řadě, což se dosud nikomu nepodařilo. Do cíle soutěže v řecké Lamii se nepodařilo dojet Romanu Krestovi s fordem, který ze soutěže odstoupil kvůli zdravotním potížím spolujezdce Jana Možného, jenž utrpěl zlominu tří žeber.

Článek

Loeb ani v závěru soutěže nepřipustil drama a hlídal si náskok z předešlých etap, druhý Gardemeister nakonec dokončil soutěž se ztrátou víc než půldruhé minuty. Třetí příčku si zajistil druhý jezdec Citroënu Carlos Sainz ze Španělska, který se za volant vrátil ve dvou soutěžích, aby pomohl týmu při nevyrovnaných výkonech Belgičana Francoise Duvala.

"Paráda. Neudělali jsme žádnou chybu, neměli jsme žádné problémy. Všechno bylo perfektní. Těším na příští soutěž do Argentiny, na mé příští vítězství," prohlásil zcela uvolněný a velmi sebejistý Francouz.

Padl rekord Salonena

Páté vítězství jednatřicetiletý pilota stáje Citroën znamená překonání rekordu legendárního Fina Timo Salonena, který v roce 1985 vyhrál bez přerušení ve Finsku, v Argentině, v Řecku a na Novém Zélandu.

"Je skvělé a nesmírně mě těší, že jsem překonal takovou legendu. Nebylo to vůbec snadné. Potvrdilo se, že tratě Akropolis rallye jsou těžké. Byla tam spousta kamení, hodně šotoliny, ale pomohla nám i dobrá volba pneumatik," usmíval se Loeb.

Loeb letošním šestým triumfem podtrhl své vedení v šampionátu jezdců, druhý Nor Petter Solberg se subaru ztrácí třiadvacet bodů. Třetí místo náleží Gardemeisterovi s 39 body, se stejným počtem bodů je čtvrtý jezdec týmu Peugeot Markko Märtin z Estonska.

Kresta svou bodovou sbírku nerozšířil a s 10 body je devátý. Jezdec Fordu se potýkal s potížemi během celé soutěže. Úvodní etapu nedokončil poté, co vylétl z tratě. Do druhé nastoupil v rámci pravidla SuperRallye, ale ještě před startem první rychlostní zkoušky jej zradila elektronika.

Rodák z Trnavy na Zlínsku poté zkusil štěstí i v neděli, nakonec ale s ohledem na zdravotní stav svého navigátora odstoupil před předposlední erzetou. Kresta tak ani na čtvrtý pokus v Řecku nedojel.

Ze tří škodovek "dojela" jedna

Mladoboleslavský tým Škoda Motorsport chtěl co nejrychleji zapomenout na neúspěch v Turecku. V Řecku proto nasadil tři vozy. Do cíle však dojel pouze Němec Armin Schwarz. "S penalizací za včerejší den jsem dnes nemohl dělat nic jiného, než se snažit dojet do cíle a vyzkoušet si na voze nějaké nové věci," nechal se po sobotní druhé etapě slyšet Schwarz.

"Stále ještě můžeme s trochou štěstí dojet na bodované pozici a uděláme pro to maximum," věřil německý pilot před začátkem třetí etapy. Vzhledem k penalizacím za opětovný nástup do soutěže dojel až na 18. místě.

V pátek zastavila porucha spojky Fina Janne Tuohina a v sobotu havaroval další Fin ve škodováckých barvách Jani Paasonen. "Tolik jsem se snažil, abych neudělal chybu a nakonec mě postihne taková smůla," řekl pilot.

Dařilo se Martinu Prokopovi v kategorii JWRC. Český jezdec za volantem Suzuki Ignis obsadil ve své třídě sedmé místo a v absolutním pořadí dojel na 23. pozici.

Rallye Akropolis - konečné pořadí
1. Loeb (Fr./Citroën)4:12:53,7
2. Gardemeister (Fin./Ford)+ 1:36,2
3. Sainz (Šp./Citroën)+2:11,1
4. Grönholm (Fin./Peugeot)+ 2:56,4
5. Hirvonen (Fin./Ford)+ 3:13,2
6. Rovanperä (Fin./Mitsubishi)+ 3:44,4
7. Galli (It./Mitsubishi)+ 5:19,6
8. Märtin (Est./Peugeot)+ 5:37,5
9. P. Solberg (Nor./Subaru)+ 6:03,0
10. Pons (Fr./Citroën)+ 9:03,4
Pořadí MS (po 8 soutěžích)
1. Loeb65 bodů
2. Solberg42
3. Gardemeister39
4. Märtin39
5. Grönholm37
6. Rovanperä16
7. Sainz11
8. Stohl (Rak./Citroën)11
9. Kresta (ČR/Ford)10
Pohár konstruktérů
1. Citroën84
2. Peugeot79
3. Ford57
4. Subaru47
5. Mitsubishi37
6. Škoda8

Reklama

Související témata: