Hlavní obsah

Mistrovské oslavy nebudou! Pech spěchal domů, aby fungoval ve firmě v kravatě i montérkách

Zlín

Podruhé v kariéře ovládl Václav Pech, pilot stroje John Cooper Mini S2000 Barum rallye ve Zlíně. Nejprestižnějšímu domácímu automobilovému podniku, který se konal od pátku do neděle, dominoval s obrovskou převahou. Po sobotních karambolech favoritů si už v závěrečný den sedmatřicetiletý borec jen hlídal obrovský náskok. „Všechno vyšlo podle ideálního scénáře," usmál se nadšeně plzeňský závodník po průjezdu cílovou rampou na náměstí ve Zlíně.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Václav Pech (vlevo) a Petr Uhel slaví na náměstí Míru ve Zlíně vítězství v Barum rallye i v celé sérii mistrovství ČR. Vpravo je třetí Tomáš Kostka.

Článek

Soutěž jste ovládl s výraznou převahou a v cíli byl o více než padesát vteřin před druhým Wiegandem. Mohl být průběh Barum rallye lepší?

Všechno vyšlo podle mých představ. Kromě technického problému v úvodu sobotní etapy jsme mohli jet pořád naplno. Když v sobotu odstoupil Míra Jakeš a my jsme měli jistý mistrovský titul, soustředili jsme se na jízdu bez chyb. Nechtěli jsme zbytečně ublížit autu.

Jak těžké bylo koncentrovat se v neděli na rychlostní zkoušky s vědomím více než minutového náskoku a jistotou mistrovského titulu?

Nasadili jsme hned ráno určité tempo, o němž jsme si mysleli, že by mohlo být dostačující. Hlídali jsme si Seppa Wieganda a Tomáše Kostku. Jeli stejné časy. Naše tmpo bylo podřízeno tomu, abychom nikde nevyletěli. Neměli jsme žádnou krizovou situaci, jeli jsme se stoprocentní kontrolou. Jen jsem měl strach, aby auto vydrželo.

Ve Zlíně jste vyhrál podruhé v kariéře. Poprvé před jedenácti lety v roce 2003. Můžete oba triumfy porovnat?

Byly podobné z hlediska průběhu závodu. I tehdy jsme měli po první etapě minutový náskok, takže jsme se v neděli soustředili, abychom neudělali chybu. Letos se situace opakovala.

Napadlo vás před startem při pohledu na obsazení závodu, do něhož vyrazilo více než dvacet vozů elitní kategorie a borci se zkušenostmi z mistrovství světa, že na konci budete nejrychlejší?

Soustředil jsem se, abychom podali hlavně dobrý výkon. Vůbec jsem neřešil, kde budeme figurovat v cíli. Po prvních dvou sobotních zkouškách jsem už věděl, že můžeme bojovat o stupně vítězů. Kvůli menšímu technickému problému jsme totiž právě dvě zmíněné erzety nejeli úplně na sto procent, ale přesto jsme moc neztratili.

Ze Zlína odjíždíte nejen jako vítěz letošního ročníku, ale rovněž s jistotou sedmého titulu českého šampióna.

A je to hodně dobrý pocit.

Jak komentoval váš výkon otec, sám bývalý závodník?

Jen mi pogratuloval. Víc jsme si říct nestihli. Na rozebírání závodu dojde až doma, protože v servisu při dojezdu bylo strašně moc lidí a všechno bylo příliš hektické.

Na soutěž dorazil i téměř tříletý syn Karel, jemuž jste věnoval mistrovský titul. Jaká byla jeho reakce na váš výkon?

Potvrdil svoje nadšení pro závody. Chtěl vědět, jestli ho nechám řídit. Ale ani jsem ho v neděli už nesvezl, protože jsme pospíchali na cílovou rampu.

Bude oslava zlínského triumfu a českého titulu hodně bouřlivá?

Nebude vůbec žádná, protože mě v pondělí čekají povinnosti ve firmě.

Vážně si nedopřejete vůbec nic? Nijak nezhřešíte?

Nebyl jsem od úterý ve firmě. Takže v sedm budu mít nástup do kanceláře. Musím si připravit podklady pro jednání. Začnu v kravatě a saku, pak ale určitě dojde na převlékání do montérek. Oslava bude s největší pravděpodobností až po posledním závodě českého šampionátu v Příbrami.

Reklama

Související témata: