Hlavní obsah

Škoda věří, že se Bengue na korsickém asfaltu ukáže

PRAHA

Tři podniky zbývají do konce letošního ročníku mistrovství světa v rallye. První soutěží ze závěrečného tria bude tento víkend Korsická rallye. Tovární tým Škoda Motorsport na středomořském ostrově nasadí na start tři vozy. Naděje vkládá zejména do Francouze Alexe Bengueho, který pojede před domácím publikem.

Foto: Škoda Motorsport

Francouz Alexandre Bengue s vozem Škoda Fabia WRC na trati třetí rychlostní zkoušky Ralye Monte Carlo 2005.

Článek

"Chceme, aby nám Alex ukázal své skutečné možnosti," řekl vedoucí Škoda Motorsportu Martin Mühlmeier v oficiální tiskové zprávě. Devětadvacetiletý Francouz si je toho vědom. "Tuto soutěž znám velice dobře a mám ji velmi rád, protože je pro mě svým způsobem jedinečná. Tratě jsou fantastické a dostatek přilnavosti by mohl našemu vozu vyhovovat. Věřím si a doufám v dobrý výsledek," řekl Bengue.

Francouzský šampión z roku 2003 bude barvy Škody hájit potřetí v sezóně a opět na asfaltových tratích. Na lednové Rallye Monte Carlo vyhrál dvě rychlostní zkoušky a celkově skončil devátý. Srpnovou Německou rallye poté po havárii v páteční etapě nedokončil.

Další pokus dosáhnout solidního výsledku čeká jedničku týmu Armina Schwarze. Německý pilot považuje Korsiku za jednu z nejkrásnějších asfaltových soutěží. "Povrch je tu mnohem hladší, než tomu bývalo v minulosti, ale nový formát delších rychlostních zkoušek s méně servisními zastávkami je velkou výzvou," řekl Schwarz.

Kopecký jede hlavně pro zkušenosti

Český člen týmu Jan Kopecký bude hlavně sbírat zkušenosti. Na francouzském ostrově se totiž představí poprvé, i když zde loni absolvoval seznamovací jízdy. "Když jsme tam jeli loni, mysleli jsme, že bude asfalt čistý, ale bylo tam hodně nečistot," uvedl Kopecký.

Na vlastní kůži si tak vyzkoušel, i když v nižších rychlostech, pocit jezdce závodícího na úzkých cestách lemovaných skálami a hlubokými propastmi. "Je to hodně zrádné. Není čas na chybu. Může to být velký průšvih," řekl Kopecký.

Korsická rallye bude pro Škodu i pro ostatní týmy zkouškou uvažovaného modelu pro příští sezónu. Hned o týden později se totiž uskuteční Katalánská rallye v nedalekém Španělsku. "Dva podniky následující bezprostředně po sobě budou pro všechny velmi náročné, ale věřím v dosažení dobrého výsledku jak na Korsice, tak v Katalánsku," uvedl Mühlmeier.

Průběžné pořadí MS (po 13 z 16 závodů):
1. Loeb107 b.
2. Grönholm71
3. P. Solberg (Nor./Subaru)65
4. Märtin (Est./Peugeot)53
5. Gardemeister50
6. Rovanperä31
...
8. Kresta18
18. C. McRae (Brit./Škoda)2
Pohár konstruktérů:
1. Citroën150
2. Peugeot128
3. Ford81
4. Subaru78
5. Mitsubishi58
6. Škoda12

Reklama

Související témata: