Hlavní obsah

Loebovi se na Korsice povedl další husarský kousek

PRAHA

Další z povedených kousků předvedl o víkendu při Korsické rallye Sébastien Loeb. Pilot Citroënu a již jistý král letošního ročníku MS si na středomořském ostrově dojel pro vítězství famózním stylem, když vyhrál všech dvanáct rychlostních zkoušek. "Všichni čekali, že na Korsice zvítězím. Tak jsem to musel udělat trochu jinak," smál se v Napoleonově rodišti francouzský jezdec.

Foto: Citroën

Sébastien Loeb za volantem vozu Citroën Xsara WRC

Článek

Loeb před třemi týdny v Japonsku stvrdil obhajobu mistrovského titulu a na Korsice tak mohl jet bez zbytečného tlaku. Přesto měl před sebou cíl: vítězství v soutěži na Korsice v jeho sbírce dosud chybělo. To se mu skutečně povedlo. A jakým stylem! Loeb se po první páteční erzetě usadil v čele pořadí a až do závěru rallye před sebe nikoho nepustil. To se v historii světového šampionátu, který se jezdí od roku 1973, ještě nikomu nepovedlo.

"Opravdu jsem zde chtěl vyhrát. Nejen proto, že je to domácí podnik, ale navíc korsické rychlostní zkoušky miluji. Musím přiznat, že jsem si na počátku sezóny dal dva cíle - vyhrát Finsko a Korsiku. Marcus Grönholm mě ve Finsku porazil, ale stejně jako on jsem rád, že jsem vyhrál svůj domácí podnik," těšilo jednatřicetiletého pilota.

Fréquelina zase zklamal Duval

Plný bodový zisk se také náramně hodil továrnímu týmu Citroën, který se pere s Peugeotem o titul v hodnocení značek. Druhý pilot Francois Duval totiž nedojel a zmařil tak šanci týmu pojistit třetí triumf v řadě. Naštěstí pro Citroën bral ale Peugeot na Korsice jen dva body.

"Sébastien opět splnil moje nejvyšší očekávání. Ale Francois mě zklamal. V neděli ráno se zdravotně necítil nejlépe, proto jsem mu radil, aby se nesnažil stíhat Solberga, a že může nechat předjet Sarrazina. Mohl tedy klidně kdykoli zpomalit," neskrýval smíšené pocity šéf týmu Guy Fréquelin.

Do konce letošního mistrovství světa, kdy se současně uzavře kapitola působení Citroënu a Peugeotu v seriálu, zbývají dva podniky a již tento víkend šampionát pokračuje Katalánskou rallye. Citroën má v hodnocení značek na Peugeot náskok 30 bodů a jasno tak může být již tuto neděli.

Loeb věří, že tým s jeho přispěním uspěje. "Je to fantastická parta, která je vždy velmi motivovaná. Opravdu si třetí titul v řadě zaslouží," má jasno francouzský rekordman, který na Korsice vyhrál již devátou letošní rallye a celkem má na kontě devatenáct vítězství, což jej řadí na šesté místo historických tabulek.

Reklama

Související témata: