Hlavní obsah

Kopecký má devátý Zlatý volant. Suverénně vládne rallye

Praha

Ve čtvrtek večer převzal nejlepší současný český soutěžní jezdec Jan Kopecký už devátý Zlatý volant, jako vítěz kategorie rallye. Na to, že se na pražském Žofíně vyhlašoval 40. ročník ankety, to je velmi slušná bilance. Víc jich má ve sbírce jen Tomáš Enge v kategorii okruhů, neuvěřitelných dvanáct.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kopecký se Zlatým volantem

Článek
Fotogalerie

Obhájil loňské prvenství v anketě a je nejúspěšnějším ve své kategorii. Nad faktem, že potřebuje ještě tři, aby Engeho dorovnal, se Kopecký jen pousmál. Když bude ale pokračovat jako letos, proč ne... Suverénně ovládl domácí mistrovství v rallye. Do posledního závodu byl ve hře o titul mistra světa WRC2, druhou nejprestižnější kategorii elitního šampionátu.

„I tak šlo o parádní sezónu. Je skvělé, když člověk stačí borcům, kteří směřují do nejvyšších pater WRC nebo je dokonce rychlejší," hodnotil Kopecký skončenou závodní sezónu. V té další dostane od továrního týmu Škoda Motorsport znovu šanci bojovat o český titul, chybět nebudou ani starty v mistrovství světa WRC2.

Vrchař Vitver poprvé

Z minulého roku obhájil Zlatý volant také motokárista Adam Kout, evropský šampión v Superkartech. Po roční odmlce se vrátil na pomyslný trůn na autokrosových tratích Václav Fejfar, trofej s českými granáty získal popáté. Vrchy ovládl bronzový z ME Vladimír Vitver, ten si z Prahy odvezl Zlatý volant poprvé, stejně jako autokrosař Petr Nikodém poprvé převzal Cenu Jiřího Sedláře pro nejlepšího jezdce do třiadvaceti let.

Tuhle trofej lze ale získat jen jednou v kariéře, stejně jako jednou, ale navždy, lze vstoupit mezi legendy. Letos byl prostřednictvím Ceny Zdeňka Vojtěcha do pomyslné síně slávy uveden legendární autokrosař Karel Havel. Nejlepší mezi ženami Gabriela Jílková i nejlepší spolujezdec Pavel Dresler už pocity při převzetí cen znají. Králem rychlosti byl letos Filip Salaquarda s audi na okruhu ve Spa.

Lacko podruhé, tentokrát za stříbro

Tradičně nabitou okruhovou kategorii letos ovládl Adam Lacko, vicemistr Evropy v kategorii trucků. Pro Zlatý volant si došel podruhé. Před čtyřmi roky ho získal za evropský bronz. Od té doby prý jezdecky zmoudřel. Nedivočí, počká si. Co mu tedy letos chybělo k titulu?

„Víc štěstí... Všechno jinak fungovalo normálně. S letošním šampiónem Jochenem Hahnem jsme si to rozdali na rovinu, bojovali jsme o každý bodík. Otázkou bylo, kdo udělá dřív chybu, nebo mu selže technika. U Hahna moc chyb čekat nemůže. Bohužel mně selhala technika. V Zolderu dvě kola před koncem závodu, kdy jsem vedl s náskokem celé cílové rovinky, nevydržel nový motor mojí Buggyry. I tohle k závodění patří," krčil rameny.

Řídítka opět pro Kornfeila

Třiadvacetiletý Jakub Kornfeil obhájil loňské prvenství v anketě Zlatá řídítka pro nejlepšího motocyklového závodníka, u motocyklových závodníků je pouze jedna společná kategorie. Letos mu výrazně pomohlo celkové osmé místo v silničním okruhovém mistrovství světa v kategorii Moto3.

„Nejlepším výsledkem sezóny bylo druhé místo v malajsijském Sepangu," ohlédl se za sezónou současný nejlepší český motocyklový závodník. Vyrovnal tak svoje maximum z roku 2015 na okruhu v Silverstone. Nejlepší sezónu korunoval celkovým osmým místem a překonal i magickou hranici sta získaných bodů, vybojoval jich celkem 117.

Mezi motocyklové legendy vstoupil prostřednictvím Ceny Františka Šťastného motokrosař Jaroslav Falta. V roce 1974 byl půl hodiny mistrem světa, než zasáhla „rusko-rakouská mafie" a titul mu vzala. Falta byl oporou týmu v závodech o Trofej národů (do 250 ccm) a Motokrosu národů (500 ccm), ve sbírce má stříbro a bronz. Zlato mu chybí. Když ho československý tým v roce 1975 vybojoval, kvůli zranění sleziny u toho chyběl...¨

Výsledky Zlatý volant a Zlatá řídítka 2016
Závody na okruzíchBody
1. Adam LACKO245
2. Petr FULÍN131
3. Aleš JIRÁSEK55
Rallye a maratony
1. Jan KOPECKÝ232
2. Martin PROKOP128
3. Pavel VALOUŠEK72
Závody do vrchu
1. Vladimír VITVER100
2. David KOMÁREK93
3. Lukáš VOJÁČEK72
Autokros a rallyekros
1. Václav FEJFAR191
2. Petr NIKODÉM101
3. Jakub KUBÍČEK63
Motokáry
1. Adam KOUT148
2. Patrik HÁJEK138
3. Jakub KADLČÁK39
Cena Elišky Junkové
Gabriela JÍLKOVÁ (závody na okruzích)
Cena Jiřího Sedláře
Petr NIKODÉM (autokros, závodník do 23 let)
Cena Zdeňka Vojtěcha
Karel Havel (autokros)
Speed Award
Filip SALAQUARDA (Okruh Spa-Francorchamps, nejrychlejší kolo: 209,829 km/h, vůz Audi R8 LMS)
Spolujezdec roku
Pavel DRESLER (jezdec Jan Kopecký)
Čin roku
Škoda Octavia Cup (obnovený populární domácí seriál)
Zlatá řídítka
1. Jakub Kornfeil181
2. Jaromír Romančík82
3. Václav Milík77
Cena Františka Šťastného
Jaroslav Falta (nejúspěšnější český motokrosový jezdec, vicemistr světa 1974)

Reklama

Související témata: