Hlavní obsah

Kopecký chce v Turecké rallye prokázat spolehlivost

PRAHA

Premiérový start v Turecké rallye čeká českou posádku Jan Kopecký, Filip Schovánek. Účastníci vybraných podniků mistrovství světa se na tamních tratích budou snažit navázat na solidní výsledky z Německa a Finska, kde se umístili na bodovaných pozicích. Dvojice startující s fabií WRC ale ví, že na šotolinových tratích ji nečeká nic jednoduchého. Jejím cílem je soutěž dokončit.

Foto: www.czechrallyteam.com

Jan Kopecký při testu před Tureckou rallye.

Článek

"Doufám, že trať nebude tak rozbitá jako v Řecku, kde to byl extrém. Říkali, že Turecko by mělo být jemnější," řekl Kopecký v rozhovoru pro ČTK. Stejně jako na řadě dalších rallye se bude muset vyrovnat s handicapem neznalosti podmínek. V Turecku byl pouze jednou v životě, před třemi lety na dovolené. "Určitě se to projeví. Mohu to srovnat se Španělskem, kde jsme jeli víckrát. Letos jsme tam dokázali jet v první pětce a skončili pátí. Navíc na šotolině nemáme nic najeto," uvedl závodník z Kostelce nad Orlicí.

I proto si dává reálné cíle a nechce v Turecku riskovat. "Mohli bychom jet rychleji a trochu riskovat, protože už se tam příští rok nejede, takže zkušenosti, které získáme, nám budou k ničemu. My ale chceme dojet do cíle a ukázat spolehlivost naši i vozu," řekl Kopecký, jenž byl v Německu sedmý a ve Finsku osmý.

Chybět bude Loeb

Kopecký se Schovánkem mají za sebou téměř dvouměsíční pauzu v mistrovství světa. Po Finské rallye totiž následující podniky v Japonsku a na Kypru vynechali. V přestávce startovali na vyškovské rallye a testovali na Zlínsku. "Je tam jediná cesta, kterou všichni využívají. Nevím, jestli to bude podobné v Turecku. Tamní tratě jsme viděli jen televizi, která hodně zkresluje," řekl. Nasimulovat podmínky pro závody mistrovství světa je podle jeho slov v Čechách obecně složité. "Například v Turecku se jede hodně v kopcích a to tady nejde. Do Krkonoš nás nikdo nepustí," uvedl.

Česká posádka bude mít v okolí Kemeru o jednoho soupeře méně. Na startu bude chybět lídr šampionátu a světová rallyeová jednička Sébastien Loeb z Francie. Pilot Citroënu při jízdě na horském kole utrpěl komplikovanou zlomeninu ruky a není jisté, zda se ještě vůbec do letošního MS zapojí.

"Byla to nešťastná náhoda, která se může stát každému. Člověk musí běhat nebo cvičit, aby vše zvládl. Například já běhám, protože na kole dost padám, takže se mu radši vyhýbám," pousmál se Kopecký. S rizikem, že se zraní, prý musí každý rallyeový jezdec počítat. "Myslet se na to nedá. Jezdím i na lyžích a snowboardu, ale nedělám blbosti jako dříve," dodal.

Reklama

Související témata: