Hlavní obsah

Domácí prostředí pro Čechy? V hale bude spousta Lotyšů, věřte mi! říká Masalskis

Praha

V pátečním úvodním zápase hokejového šampionátu proti Kanadě jim v pražské O2 areně držela palce drtivá většina z více než 16 tisíc přítomných fanoušků, dnes tomu ale bude naopak. Lotyšská reprezentace se ovšem české výhody v podobě domácího prostředí neobává. „Bude zábava nastoupit před našlapanými tribunami. Čechů sice bude v hledišti víc, ale dorazí i spousta Lotyšů. Věřte mi!“ tvrdí gólman Edgars Masalskis.

Foto: David W Cerny, Reuters

Lotyšský gólman Edgars Masalskis (vpravo) před dotírajícím Kanaďanem Taylorem Hallem (uprostřed) v úvodním utkání hokejového MS v Praze.

Článek

„V Praze je vždycky skvělá atmosféra, Česká republika hokej miluje. V každém zápase tu očekáváme zaplněné hlediště, kde budou i fandové z Lotyšska," tvrdí pětatřicetiletý brankář, který šampionát v Praze a Ostravě zažil už před jedenácti lety a v sezóně 2004/05 okusil i českou extraligu v dresu Karlových Varů a Jihlavy. „Je to už sice dlouhá doba, ale pořád si to dobře pamatuju."

V pátek proti Kanadě začal Masalskis na střídačce, do branky se místo Muštukovse dostal ve 24. minutě za nepříznivého stavu 0:5. A kapituloval jen v samém závěru, když jej z trestního střílení překonal Sidney Crosby. „Věděl jsem, co udělá, tak jsem trochu zariskoval, jenže jsem lapačkou promáchnul. Byla zábava nastoupit proti hvězdám z NHL, jsou to skvělí hokejisté. Vždycky je fajn hrát proti těm nejlepším hráčům na světě."

Z porážky 1:6 od jednoho ze spolufavoritů turnaje si těžkou hlavu nedělá. „Je to jen první zápas, nic špatného se nestalo. Musíme na tuhle prohru rychle zapomenout, poučit se z ní, v sobotu máme před sebou další zápas. Máme hodně kluků, kteří hrají na mistrovství poprvé, a doufám, že viděli, jaká je to rychlost. Někteří nebyli připravení na takovou úroveň hokeje," všiml si brankář, jenž klubovou sezónu dohrával ve švýcarském Ambri-Piotta.

„Nemáme sice tady na mistrovství tak zkušené mužstvo, ale jako tým jsme silní, parta je výborná. Víme, že můžeme porazit každého," hlásí Masalskis. „Češi ale mají výborné mužstvo a určitě nemají důvod být nervózní z toho, že hrajou doma. Znám z jejich kádru hodně hráčů, nastupoval jsem proti nim v KHL," připomíná své působení v Dinamu Riga a Chanty-Mansijsku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.