Hlavní obsah

Góly se ode mě čekají, ví Hertl. V elitní lajně se chce cpát co nejvíc před branku

Praha

V týmové hierarchii se posune výš, své ofenzívní schopnosti bude Tomáš Hertl uplatňovat v prvním útoku. Od trenérů dostane vyšší porci času na ledě a na jednadvacetiletém mladíkovi bude, aby po boku Jakuba Voráčka a Vladimíra Sobotky předvedl, že si prostor zaslouží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Hertl po příjezdu na středeční trénink české reprezentace.

Článek

Kdy jste se o novém složení útoků dozvěděl?

Ráno, když jsem přišel na stadión, byly tam napsané lajny.

Jak se vám zamlouvá složení formace s novými parťáky Voráčkem a Sobotkou?

Doufám, že nám to bude klapat a dáme nějaké góly. Určitě by to mělo být dobrý, Voras hraje výborně, snad si vyhovíme, Sob taky, vyhrává buly, takže se snáz dostaneme k puku.

Hrát s Jakubem Voráčkem v jeho současné formě musí být radost.

Určitě, hraje výborně. I Sob je výborný hráč. Teď už jen, abych i já jim vyhověl a pomohl, musím být na puku silnější. Voras je výborný bruslař, nejlepší je mu puk dát a jet s ním. Musíme využívat toho, že si dokáže v plné rychlosti najet. A hlavně střílet. Když to nejde, tak i z blbých pozic, dneska góly padají ze všeho.

Nervozita z nové role v elitní formaci vás nesvazuje?

To ne, s klukama jsem hrál, s Vorasem na svém prvním mistrovství světa, se Sobem vloni skoro celý šampionát. Není to pro mě něco extra nového, ale určitě se těším. Snad klukům pomůžu, vybojuju nějaké puky, udržím je a i nahraju.

Časté změny ve složení formací vám nedělají problém?

Ono to tak bývá, nejen na mistrovství, ale všude. Já taky letos hrál pomalu všechny tři posty. Je to rychlý turnaj, musíme si zvyknout a na ledě předvést co nejlepší výkon.

Ale v prvním útoku se i od vás bude čekat vyšší produktivita.

Určitě se ode mě nějaký gól čeká. Budu se snažit jít do brány, vytvořit si nějaké šance a hlavně střílet. A být hodně v brankovišti, ať už v přesilovkách nebo při hře pět na pět, tam dávám nejvíc gólů, i svůj první tady jsem tak dal. Tam musím být silný, každý puk musí být můj a hlavně končit v síti.

Francie by papírově měla být nejslabším sokem, se kterým jste tu zatím hráli.

Hlavně nesmíme zaspat začátek, musíme na ně vlítnout, nejlépe dát dva rychlé góly. Bude to hrozně těžké, ale budeme se snažit tam hned od první minuty něco dát, abychom se uklidnili.

V předchozích zápasech příliš nefungovala defenzíva, kladli jste na ni důraz před dalšími duely?

Určitě, řešili jsme to na tréninku, zase si rozebereme video. Musíme na sebe beci i útočníci víc křičet, domlouvat se, být zodpovědnější.

Porazí čeští hokejisté ve čtvrtek na MS tým Francie?
Ano
93,1 %
Ne
6,9 %
Celkem hlasovalo 27234 čtenářů.

Reklama

Související témata: