Hlavní obsah

S kapitánem cloumaly emoce. Nic lepšího jsem nezažil, řekl dojatý Voráček

Praha

Když Vladimír Sobotka v poslední minutě trefil prázdnou finskou branku a ve čtvrtfinále mistrovství světa zvýšil na 5:3, začaly s Jakubem Voráčekem cloumat emoce. Dobře totiž v tu chvíli věděl, že české hokejové reprezentaci už postup do semifinále nemůže uniknout. A tak si kapitán užíval nejen nadšení vyprodané O2 areny, ale i radosti své vlastní rodiny v hledišti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Sobotka (zleva), Ondřej Pavelec a Jakub Voráček oslavují vítězství ve čtvrtfinále nad Finy.

Článek

Cítil jste se šťastný a hrdý zároveň?

Bylo to neskutečný! Podíval jsem na rodinu, na přítelkyni, tátu, mámu, ségru. Emoce byly velký, nic lepšího jsem asi nezažil... I když ten vyrovnávací gól se Švédskem v semifinále mistrovství světa 2010 v Německu, to bylo taky silný. Ale postoupit doma do semifinále po takovém zápase? Prostě to bylo emotivní.

Co vám v té době při pohledu do tribun běželo hlavou?

Hrozná radost. Hodně lidí nám nevěřilo, že bychom dokázali přes Finy přejít. Ale my jsme hráli dobře.

Cítíte úlevu, že jste utkání, které rozhoduje o úspěchu, či neúspěchu na turnaji, zvládli?

Stoprocentně! Je to úleva, ale i zadostiučinění, protože ten tým dýchá a drží při sobě. Celý turnaj! I když prohráváme, i když vyhráváme. Právě proto rozhodujeme zápasy ve třetích třetinách.

Ale byly to velké nervy, že?

Jiný už to nebude. Na každém šampionátu jsou nervy. Zůstali jsme trpěliví ve třetí třetině, to samé jsme dělali i v předchozích zápasech a vyplatilo se.

Byl klíčovým mužem zápasu Jaromír Jágr, jenž vstřelil dva góly a na další přihrál?

Samozřejmě, Džegrovy oba góly byly hrozně důležitý. Měl silný zápas, hrál hodně na puku, v útočné třetině výborně bruslil. Ale je nás tady šestadvacet a Jarda Jágr je perfektní součástí týmu. Třeba Honza Kovář měl taky tři body, v přesilovkách jsme dali dva góly. Dávali jsme si pozor na fauly a dovolili Finům jenom jednu přesilovku. Věděli jsme totiž, že jsou v nich nebezpeční. A hodně jsme stříleli, proto jsme dali pět gólů proti jednomu z nejlepších gólmanů na světě. Držíme za jeden provaz, proto vyhráváme.

V sobotu vás v semifinále čeká Kanada. Může z vás po zvládnutém čtvrtfinále spadnout určitý tlak?

Ale my jsme na tom byli psychicky výborně už od prvního zápasu! Tým ukázal ohromný charakter už na úvod proti Švédsku, kdy jsme prohrávali o dva góly a dokázali se vrátit zpátky. I proti Kanadě to nebylo zas tak strašný. I když během turnaje nebyla hra úplně optimální, jak si někteří lidi přáli, zůstali jsme trpěliví a rozhodovali zápasy ke konci. Proto jsme v semifinále.

Nestraší vás kanadská útočná síla?

Vždyť dávají jen dvacet gólů za zápas (směje se). V základní skupině jsme proti nim odehráli jeden z těch lepších zápasů a trošičku jsme je potrápili. Nesmíme jim ukazovat takový respekt, naopak po nich musíme jít a dobře bruslit. Bude to těžký, ale jestli chceme vyhrát zlato, musíme je porazit.

Kdo postoupí ze souboje ČR - Kanada do boje o zlato?
Česko
76,9 %
Kanada
23,1 %
Celkem hlasovalo 122313 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.