Hlavní obsah

Kanady se nemusíme bát, tvrdí Hejda a připomíná vzájemný duel ve skupině

Praha

Ulevilo se mu, že po jedenácti letech nezažil to samé jako při posledním domácím šampionátu před jedenácti lety, kdy česká hokejová reprezentace musela skousnout před vyprodanou libeňskou arénou čtvrtfinálové vyřazení od Spojených států amerických. A po skalpu Finů si obránce Jan Hejda, který je spolu s Jaromírem Jágrem ze současného kádru nároďáku jediným pamětníkem domácího MS 2004, troufá i v semifinále na dosud suverénní Kanadu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce české hokejové reprezentace Jan Hejda.

Článek

Dodal vám postup přes Finy na sebevědomí?

Byl to hodně těžký zápas na psychiku. Ale zvládli jsme to perfektně, všichni hráli, jak měli. Útočníci výborně napadali a hodně nám pomáhali i vzadu. Když to samé ukážeme i proti Kanadě, máme šanci a zápas bude hodně vyrovnaný.

Kde vidíte nejsilnější a naopak slabší stránky McLellanova týmu?

Mají opravdu výborný útok, ale obránci jsou útočněji ladění, takže tohle by mohla být slabina, které bychom mohli využít. Je nesmysl hrát na někoho z nich osobku, protože šikovných hráčů mají spoustu. To by byla hloupost, takový hokej se už dneska nehraje.

Kanaďané v Praze oslňují ofenzivní smrští, v průměru dávají přes sedm gólů na zápas. Nemůže být ale v semifinále jejich nevýhodou, že si na turnaji, na rozdíl od vás, dosud neprošli jediným krizovým momentem?

Je pravda, že poslední zápasy odehráli ve stylu Utkání hvězd a možná nemusejí být na semifinále připravení. Hrají bez problémů a spíš se tu baví. I to pro nás může být výhoda, že se ještě nemuseli pořádně soustředit a připravit, jak jsme se my připravovali každý zápas. A v těch zápasech jsme byli v těžkých situacích, když jsme prohrávali a dokázali jsme to vybojovat. Bude to prostě trošku jiný hokej, než na jaký jsou zvyklí z posledních zápasů. A mohli by to trošku podcenit.

Na co se však musíte soustředit vy?

Bude hrozně důležitý, abychom měli dobrý začátek. Když dáme jeden dva góly, tak Kanada určitě znervózní. Jsem přesvědčený, že se dají porazit. Musíme ale hrát celý zápas bez chyb.

Můžete si něco vzít ze vzájemného zápasu v základní skupině, který jste sice prohráli 3:6, ale ještě na konci druhé třetiny jste drželi nerozhodný stav 2:2?

Přesvědčili jsme se o tom, že jsme s nimi dokázali hrát dvě třetiny vyrovnaný zápas. Takže se teď nemusíme bát. Musíme hrát svou hru.

A znovu se budete moct opřít o skvělé fanoušky, že?

Zase to bude jedinečný zážitek. Platilo to už před jedenácti lety, kdy sice pro nás domácí mistrovství skončilo špatně, ale zážitek z něj byl ten nejlepší. Teď se to znovu potvrzuje. Lidi si zaslouží, abychom udělali dobrý výsledek.

Ještě si občas vzpomenete na domácí MS 2004 a bolestivé čtvrtfinálové vyřazení od USA?

Vzpomněl jsem si na to právě před čtvrtfinále s Finy. Byla to jedna z nejsmutnějších proher v mé kariéře. Takový tým, jaký jsme měli, a jakým způsobem jsme vypadli, na to nikdy nezapomenu. Fakt temná stránka kariéry...

Reklama

Související témata: