Hlavní obsah

Rozhovor s Robertem Griffinem III.

Indianopolis Colts včera oficiálně potvrdili, že si vyberou do svého týmu Andrewa Lucka, a tak je jasné, že Washington Redskins využijí své druhé právo volby k tomu, aby draftovali do svých řad quarterbacka Roberta Griffina III. Držitel Heisman Trophy však nepokládá za samozřejmé, že se stane starting quarterbackem „bez boje“. Tuto skutečnost a mnohem víc prozradil na sebe v následujícím rozhovoru dva dny před událostí, které se každý univerzitní hráč nemůže dočkat – před NFL Draftem.

Foto: gettyimages.com

Robert Griffin III během vyhlašování vítěze Heisman Trophy

Článek

Jak se těšíte na draft?

„Všechny věci, které jsem osobně udělal, abych se dostal tam, kde jsem. Všichni mí spoluhráči, se kterými jsem hrál, všichni trenéři, kteří se mnou pracovali... Dostane mě, že se konečně všechna ta práce vyplatí. Dotáhl jsem to do NFL. Po této události, je již na mně, abych se rozhodl, co udělám se zbytkem své kariéry. Mám v plánu být skvělý."

Jak odpovíte lidem, kteří o Vás pochybují?

(Pozn. redakce: Griffinovy schopnosti zpochybňoval během tohoto týdne linebacker Denveru Broncos – Von Miller, jenž hrál univerzitní fotbal za Texas A&M Aggies, kteří jsou rivalem týmu Baylor Bears, za které hrál Griffin III. O Griffinovi se rovněž kriticky vyjádřil nejmenovaný skaut.)

„Musí Vás to motivovat. S NFL skauty se nemůžete hádat, jelikož je to bitva, kterou nemůžete vybojovat. Ale když dojde na hráče, jako je Von Miller, a tým A&M Aggies, pak většina z jeho proslovů je motivačních už jen z toho hlediska, že je hráčem A&M Aggies. Oni jsou s Baylorem rivalové. Neberu si vážně nic z toho, co řekne. On je skvělý hráč a jsem si jistý, že bude potěšení hrát s Houstonem."

Očekává se od Vás, že budete „spasitelem" Washingtonu. Jak se s tímto tlakem vyrovnáte?

„Očekávání budou vysoká, ale takový druh tlaku chcete. Chcete tato očekávání. Musím se ujistit, že můj tým ve mně věří, protože to je to, na čem nakonec záleží. Když za mě budou bojovat, pak můžeme vyhrávat zápasy."

Jak moc velký tlak cítíte a kdy jste jej naposledy cítil?

„Peyton řekl, že tlak je něco, co cítíte, když nevíte, co děláte. Když není tlak, nejsou diamanty. Když hrajete velké zápasy a nacházíte se v důležitých momentech ve čtvrté čtvrtině, chcete cítit tlak, protože to znamená, že máte šanci a jakmile máte šanci, můžete uspět."

Hrát quarterbacka pro Mika a Kyla Shanahana může být těžké. Proč si myslíte, že to bude fungovat?

„Nejlepší na tom je, že Mike Shanahan byl na všech mých „mítincích" s Redskins, což mě utvrzuje v tom, že mě tam chtějí. Mluvil se mnou o tom, že se mnou může udělat skvělé věci. Je to už dlouho, kdy měl od dob Johna Elwaye a Jaye Cutlera k dispozici mladého quarterbacka. Těší se na práci se mnou. Já se těším na práci s ním. Doufám, že budeme skvělí."

Jak Vám jako nováčkovi pomohly uspět „mítinky" s Kylem Shanahanem?

„Šlo jen o to, abych pochopil, co mi nabízejí. Není možné, abych se během tří hodin naučil celý jejich ofenzivní systém. Když rozumíte tomu, co si trenér myslí, pomůže Vám to naučit se ofenzívu mnohem rychleji. Z tohoto hlediska jsem lépe připraven, ale ani náhodou neznám jejich playbook."

Řekl jste, že Vám Washington dal najevo, že Vás miluje. Co Vás k tomu vede?

„Před několika týdny jsem tam byl. Viděl jsem minimálně sedm různých variant mého jména napsaných na tričkách, obrázcích a jiných věcech. Díky Twitteru jsem mohl vidět, co fanoušci říkají. Jsou nadšeni, že budu jejich quarterbackem, a jsou nadšeni z toho, jakým týmem mohou Redskins být, když budu jejich quarterback. Nejsou sebevědomí, protože přicházím já. Jsou sebevědomí kvůli tomu, co už tam je, a to je velká věc."

Jak dokážete veteránům NFL, že jste jim roven?

„Musím jít a dokázat jim to. Nemůžete přijít a myslet si, že jste velké zvíře. Můžu být dvojkou draftu. Můžu být tím, koho fanoušci chtějí za quarterbacka, a tím, koho chtějí za quarterbacka trenéři, ale stále musím porazit Rexe Grossmana, který je v současné době quarterbackem Washingtonu. Musím jej porazit. Musím těmto hráčům dokázat, že jsem tady, abych pracoval, a udělám to. Takový jsem. Budu první na tréninku, budu odcházet jako poslední a nebude to ode mě pouhé klišé."

Udělali Colts chybu, když si místo Vás vybrali Andrewa Lucka?

„Colts cítí, že tento hráč je pro ně lepší. To musíte respektovat a já to respektuji. Chtěl jsem být jednička a jsem jednička pro Washington Redskins."

Jak moc Vám pomáhá, když máte během tohoto týdne, kdy se bude konat draft, kolem sebe své rodiče a svou rodinu?

„Je to skvělé. Chcete, aby na Vás byli rodiče pyšní, když to můžete udělat, tak Vás to rozradostní. Mí rodiče tam budou. Má rodina pochází z New Orleans, což je náhoda, jelikož Redskins hrají první zápas s New Orleans. Bude skvělé vidět všechny jejich úsměvy a bude skvělé, že dostanu svou rodinu někam, kde ještě nebyla.

Jak Vám Colts sdělili, že si vyberou Andrewa Lucka?

„Nic mi neřekli. Nikdy nevíte, co pan Irsay udělá. Myslím si, že je bezpečné říct, že Andrew Luck bude jednička a já budu dvojka. Nejsem s tím spokojený, ale jsem rád, že budu ve Washingtonu."

Přezdívat RG3 Vás začal moderátor ve Waco v Texasu. Jak na to přišel?

„Má to hezký zvuk. Lidé mi říkali Robert Griffin III. Myslím si, že ho to už unavilo, a tak vzal mé iniciály a nakonec dal trojku – RG3. Fanoušci se toho chytli. Lépe se to skanduje. Neřekl jsem: ‚Hey, říkejte mi RG3, fanoušci mi tak začali říkat sami od sebe.'"

Co pro Griffina III. znamená, že je tváří klubu?

„Znamená to, že reprezentujete vše, čím klub je: integritu, tvrdou práci, odhodlání. Když se něco pokazí, dívají se na Vás. Když jde vše dobře, dívají se na Vás. Musíte být schopni se s tím vypořádat. Byl jsem požehnán tím, že jsem to poznal v Bayloru a prošel si tím, takže až teď budu ve Washingtonu, budu na to lépe připravený. Těším se na to."

Reklama