Hlavní obsah

Světoví šampióni v atletice museli nocovat na letišti. Nigérie je ubohá země, rozčiluje se rekordman

Lagos/Praha

Totální chaos! I tak nazval situaci na nigerijském mezinárodním letišti v Lagosu jeden nejmenovaný trenér, který měl spolu se stovkami sportovců namířeno na Africký atletický šampionát v Asabě. Tamní letiště ale není osvětlené, a tak z bezpečnostních důvodů neumožňuje noční přistání. Atletům tak nezbylo než přenocovat v hale na zemi.

Foto: Sport.cz

Atleti z Burkiny Faso čekají na letišti v nigerijském Lagosu.

Článek

Místo pokoje na hotelu odbavovací hala, místo polštáře zavazadlo a místo postele tvrdá podlaha. Tak vypadala noc stovky sportovců před zahájením Atletického afrického šampionátu. Ten měl původně začít ve středu, avšak kvůli zpoždění většiny výprav se odehrálo jen několik disciplín. Většina z nich musela být přesunuta na další dny.

Kontinentální šampionát měl letos hostit Lagos, avšak organizátoři se jej rozhodli přesunout do Asaby, která s pořádáním podobných akcí nemá zkušenosti. „Ten, kdo dal Asabě právo, aby se tam konalo mistrovství, by se měl jít léčit,“ rozčiloval se keňský reportér Muigai Kiguru, který na letišti uvízl spolu s keňským týmem, včetně dvou největších hvězd, Hellen Obiriové a Elijaha Manangoie, mistrů světa. Ti strávili na letišti dokonce osmačtyřicet hodin, a tak není divu, že vedení výpravy dokonce zvažovalo odstoupení ze soutěže.

Asaba, která se nachází na jihu Nigérie sice má letiště, avšak není osvětlené, a tak z bezpečnostních důvodů není umožněno noční přistávání a pořadatelé během dne nestíhali všechny atlety přepravit. „Organizátoři mají k dispozici jen jedno malé letadlo. A to samozřejmě během dne, kdy létá třikrát až čtyřikrát, nedokáže přemístit z Lagosu stovky atletů,“ stěžoval si Lisimati Phakamile, zimbabwský trenér na webu nytimes.com.

„Ještě nikdy jsem neviděl tak špatnou logistiku,“ dodal a k jeho kritice se přidali i další. „Totální chaos,“ potvrdil jiný trenér, který nechtěl být jmenován. „Nigerie je ubohá, opravdu ubohá země,“ napsal na sociální sítě keňský běžec Nicholas Bett, mistr světa na 400 metrů překážek.

Reklama

Související témata: