Hlavní obsah

Katařani představili revoluci. Dvořák jen kroutil hlavou

Praha

Už když mezinárodní atletická federace IAAF přidělila mistrovství světa pro rok 2019 katarskému Dauhá, bylo jasné, že půjde o šampionát po všech stránkách výjimečný. Termínem, časovým pořadem i samotnou infrastrukturou…

Foto: Ivana Roháčková

Šéftrenér Tomáš Dvořák při mistrovství Evropy v Berlíně.

Článek
Fotogalerie

Revoluční řešení klimatizace na stadiónu Chalífa si minulý týden zblízka prohlédli i zástupci českého svazu, bývalí elitní atleti Tomáš Dvořák a Tomáš Janků. A zatímco mezinárodní federace IAAF byla z technologie nadšená, Dvořák byl opačného názoru. „Hrůza, to bude největší problém,“ varuje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Klimatizovaný stadion v Dauha......šéftrenér.....Trochu je nám tu zima :))))

Příspěvek sdílený Tomáš Janků (@janistomas),Zář 24, 2018 v 2:12 PDT

Teploty v srpnu, kdy se atletické světové šampionáty standardně konají, přesahují v Kataru čtyřicet stupňů. Proto byl termín MS stanoven na 28. září až 6. října, kdy už atleti obvykle bývají na posezónní dovolené.

Ani to ale v Kataru není záruka snesitelnějších teplot, a tak se závodníci i diváci musejí smířit se začátky pozdě večer. Extrémem jsou pak všechny chodecké a maratónské závody, které startují v rozmezí 23.30 až 23.59.

Jak se ale ochránit před vedry přímo na stadiónu, na němž se bude hrát za čtyři roky i fotbalové mistrovství světa? Při rozsáhlé rekonstrukci byla kromě růžové dráhy nainstalována speciální klimatizace, která dokáže upravovat teplotu v jednotlivých sektorech tak, aby fukary neovlivňovaly výkony.

„Představovali nám, jak bude fungovat. Když se poběží stovka, vypne se metr a půl na dráhou, na oštěp se vypnou horní patra, jindy se úplně vypne u dálky a trojskoku,“ popisuje Dvořák.

Foto: ČAS

Stadión Chalífa, dějiště MS v atletice 2019.

ČAS

Organizátoři avizují, že teplotu nastaví mezi 24 a 26 stupni. „Ale když jsme tam byli my, na stadiónu bylo osmnáct stupňů a na sluníčku venku až 45. Strašidelné,“ kroutil hlavou Dvořák.

Přechody mezi tak rozdílnými teplotami by pochopitelně znamenaly velká rizika pro zdraví atletů. „Musí ještě přijít diskuze, aby se našla nějaká rozumná teplota, zatím o tom nebyla moc řeč,“ říkal šéftrenér českých atletů a trojnásobný mistr světa v desetiboji.

Vedle stadiónu čeští zástupci vybírali i hotel, který bude výprava za rok obývat. „Je tam jeden pětihvězdičkový, který bude stát raketu, a další tři také výborné,“ hlásí Dvořák s tím, že hotelového prostředí si oproti jiným destinacím atleti „užijí“ dosyta. „Tam stejně nepůjde dělat nic jiného než být na hotelu nebo sportovišti,“ ví.

Reklama