Hlavní obsah

Bába doufá v návrat mezi elitu

HUSTOPEČE

Téměř po roce se vrátil po vážném zranění do výškařského sektoru při ostrém závodě. Český reprezentant a bronzový medailista z olympiády v Aténách Jaroslav Bába by nyní rád navázal na předchozí úspěšnou kariéru, kterou mu přerušily přetržené vazy v kotníku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába

Článek

Jeho prvním cílem je účast na halovém mistrovství Evropy, které se uskuteční začátkem března v anglickém Birminghamu. "Už jsem se nemohl dočkat, až si zase zaskáču v pořádném závodě. Pevně doufám, že budu co nejdřív znovu prohánět nejlepší světové borce," říkal jednadvacetiletý skokan do výšky po mítinku v jihomoravských Hustopečích. V úvodní soutěži třídílné Moravské Daylong tour překonal laťku ve výšce 215 centimetrů.

"Ke spokojenosti mi chybělo pět centimetrů navíc. Hrozně moc jsem chtěl, ale po tak dlouhé pauze jsem byl možná až příliš přemotivovaný. Snad se mi podaří skočit 220 v úterý doma v Ostravě, kam se moc těším. V současnosti je ale pro mě nejdůležitější, že kotník drží a že už nemám žádné zdravotní problémy," těšilo Bábu.

Všichni hrozně moc povzbuzovali

Ten také neskrýval radost, jak skvěle ho mezi sebe opět přijali reprezentační kolegové Tomáš Janků se Svatoslavem Tonem i zahraniční závodníci, kteří do městečka na Břeclavsku dorazili. "Všichni mě hrozně moc povzbuzovali. Nenašel se snad jediný, kdo by mně nepopřál pevné zdraví."

Bába věří, že se postupně bude zlepšovat. "Teď je teprve začátek halové sezóny. Do jejího vrcholu zbývá ještě dost času. Rád bych neustále nějaký ten centimetr přidával, abych se dostal až ke splnění limitu, který činí pro start v Birminghamu 227 centimetrů. Jsem přesvědčen, že na něj mám," tvrdil rezolutně.

Ani kdyby se na halové ME nenominoval, svět se mu nezboří. "Byl bych sice pořádně zklamaný, ale určitě bych na atletiku nezanevřel. Vždyť v jednadvaceti mám pořád skoro celou kariéru před sebou. Doufám, že mě čeká ještě hodně velkých závodů," vzhlížel Bába do budoucna.

Na přípravu bude dost času

Letos se na přelomu srpna a září uskuteční v Ósace také mistrovství světa pod širým nebem, které má větší váhu než evropský šampionát v hale.

"Na přípravu bude dost času. Když zdraví vydrží, chtěl bych v Japonsku už zase usilovat o přední umístění. Mým snem je návrat na pozice, které jsem si mezi elitou vydobyl před zraněním. Jsem odhodlán udělat pro to maximum," netajil se Bába opět velkými ambicemi.

Reklama