Hlavní obsah

Šebrle věří, že z Birminghamu nepřiveze medaili jediný

PRAHA

Na třetí titul halového mistra Evropy v sedmiboji za sebou bude o nadcházejícím víkendu útočit Roman Šebrle. Český reprezentant sice v nové sezóně ještě žádný víceboj neabsolvoval, po skončení zimní přípravy se ale cítí v dobré formě a z Birminghamu chce medaili. "Soupeři po nehodě s oštěpem čekají, že na tom nebudu dobře. Chci dokázat, že na to mám," říká odhodlaně před odletem za kanál La Manche.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český desetibojař Roman Šebrle.

Článek

Zranění po zásahu oštěpem na soustředění v jihoafrickém Potchefstroomu zbrzdilo přípravu světového rekordmana jen minimálně a Šebrle se před první vrcholnou akcí sezóny cítí dobře. "Konec přípravy se podařil, cítím se výborně. Sice jsem trénoval o něco déle, než jsem zvyklý, ale to by neměl být problém. Pořád platí, že Birmingham je obrovskou motivací. Soupeři po nehodě s oštěpem čekají, že na tom nebudu dobře. Chci dokázat, že na to mám," prohlásil český atlet na středečním setkání s novináři.

Na halu v Birminghamu přitom nemá nejlepší vzpomínky. V roce 2003 tam sice vyválčil bronz z HMS, závod se pro něj ale změnil kvůli silné chřipce v peklo. "Od té doby se raději nechávám očkovat," usmál se při vzpomínce na trápení. Příliš mu neseděl ani povrch na stadiónu. "Byl hodně tvrdý. Raději mám palubovku, i když ve výsledku je to jedno," dodal.

Obhájí Roman Šebrle v Birminghamu titul evropského halového šampióna?
Hlasujte v anketě Sport.cz.

Na cestu do dějiště letošního HME se vydá o den později než zbytek českého týmu, který odletěl již dnes. "Jsem zvyklý odjíždět dva dny před závodem. Když přijedu do místa šampionátu dřív, hrozí mi, že se vyzávodím. Takhle jsem ještě dnes v klidu potrénoval, zítra mám volno a v pohodě se do Birminghamu dopravím. Závodím až v sobotu, takže to není problém," vysvětlil Šebrle.

Pod 6200 bodů nechce jít

Na posledním halovém šampionátu v Madridu obhájil zlato součtem 6232 bodů, a také letos nechce laťku snížit. "Výkon pod 6200 bodů bych bral jako zklamání. Je otázka, zda to bude tentokrát stačit na vítězství. Nevím, jak jsou na tom ostatní. Třeba Rusové Pogorolev s Drozdovem, kterých jsem se hodně obával, zatím žádné výsledky neukázali. Určitě ale také budou chtít útočit na medaili, uvidíme zda se zvednou," přemítal olympijský vítěz z Atén, jehož největší slabinou je momentálně skok o tyči, na níž kvůli zranění měsíc nesáhl. "To manko cítím," připustil.

Na šampionátu v Birminghamu se představí v českých barvách pouhá jedenáctka atletů, Šebrle ale věří, že nebude jediný, kdo přiveze medaili. "Tyčkařky v hale skáčou skvěle a doufám, že se předvedou i výškaři," vytipoval disciplíny, v nichž nejsou čeští závodníci bez šancí. V té souvislosti připomněl, že by přivítal širší výpravu. "Škoda, že se nedávají divoké karty. Evropa není svět a dát šanci mladým by nebylo od věci. Na setiny by se hledět nemuselo," připomněl překážkářku Lucii Martincovou, které k limitu chyběla právě setina sekundy.

Mimo pilného tréninku se chtě nechtě připravoval i na to, že jeho jizva po zásahu oštěpem bude centrem pozornosti. "Zřejmě budu pořád chodit s odkrytým ramenem. Hodně lidí se na to asi bude ptát, budu mít co vysvětlovat," uzavřel se smíchem poté, co musel zapózovat s vyhrnutým rukávem i českých fotografům.

Reklama

Související témata: