Hlavní obsah

Karas chce do desítky, aby splatil dluhy

PRAHA

Aby se mohl kvalitně připravit na sezónu, musel vícebojař Josef Karas obcházet kamarády a půjčovat si peníze. Jinak by na soustředění v teple, bez něhož se špičkoví atleti neobejdou, musel zapomenout.

Článek

„Teď dlužím asi 2000 eur,“ přiznává 28letý vícebojař, jenž vyrůstal v zámoří. Atletice a snu startovat na olympiádě je ochoten obětovat téměř vše. Ukončil dlouholetý vztah s americkou přítelkyní, chodil na brigády a výdělek zase investoval do přípravy. „A to mi ještě Robert Změlík dodával potravinové doplňky,“ děkuje olympijskému vítězi. Za soustředění nevydával malé částky. „Naposledy jsem zaplatil 75 tisíc korun,“ propočítává čtyřtýdenní pobyt v jihoafrickém Potchefstroomu. „Věřím, že je to dobrá investice,“ přemítá Karas. Nyní má šanci získat alespoň část financí zpět, musí ale v Götzisu uspět. „Bylo by hezké skončit do desítky, za kterou jsou prize money,“ přeje si. „Ale kvůli penězům tam nejedu,“ rychle dodává.

Do Götzisu poprvé

Na nejprestižnější vícebojařský mítink světa se podívá poprvé. „Organizátoři mě zvali už v roce 2004, ale to jsem nemohl, tak jsem jim teď poslal e-mail, jestli bych mohl přijet. A oni hned druhý den odepsali, že určitě,“ líčí. „Těším se tam jako malej kluk na Vánoce,“ usmívá se. V rakouském městečku může prodat formu, kterou nabral na zahraničních soustředěních. „I Francouzi a Němci se divili, jak dřeme, byli jsme šest hodin denně na dráze,“ popisuje Karas a pochvaluje si i přítomnost polských vícebojařek v Africe. „To se pak člověk líp donutí makat až do konce,“ směje se.

Jeho cíl pro Götzis je jasný. „Chci si o bod zlepšit osobní rekord,“ připomíná 7849 bodů z francouzského Arles. „Ideální by bylo, kdyby Šéba s Dvořkou překonali 8000 a mně pak stačilo těch 7850, tedy měkčí limit pro Ósaku,“ líčí ideální scénář.

Reklama

Související témata: