Hlavní obsah

Ostrava vítá první atletická esa mítinku Zlatá tretra

OSTRAVA

Atletické hvězdy se už objevují v Ostravě, kde se ve středu koná mítink Zlatá tretra. Jako první včera obědvali u jednoho stolu v hotelu Atom držitelé dvou nejlepších letošních výkonů v hodu kladivem, Bělorus Ivan Tichon a Primož Kozmus ze Slovinska. Jejich závod proběhne už v úterý.

Článek

„Chtěl bych přehodit osmdesát metrů,“ řekl Tichon, který se v Ostravě objevil podruhé, a tak se ani nehnal na stadión zkontrolovat kruh. „Je stejný jako loni? Tak to půjdu házet až v pondělí,“ říkal dvojnásobný mistr světa a úřadující evropský šampión Tichon, který v této sezóně vede v tabulkách hodem dlouhým 82,58 m z Varšavy.

Stejně jako Slovinec Kozmus dorazil z Evropského poháru v Miláně. „Bylo tam vedro, jenže se házely jen čtyři pokusy a to je málo,“ uvedl Kozmus, který letos dosáhl v Bydhošti výkonu 82,30 m. Má řádně nabitý program, ve čtvrtek závodil v Alžírsku, v sobotu v Miláně, pak letěl do Ostravy. „Unavený ovšem nejsem, spíše cítím životní formu,“ tvrdil odhodlaně.

Další esa dorazí v pondělí a úterý. „Dochází k drobným úpravám ve startovní listině, přesto hvězd neubývá. Naopak skvělé obsazení už bude mít i ženská dálka, kde s Denisou Ščerbovou změří síly mistryně světa Američanka Madisonová, medailistka z evropského šampionátu Ruska Udmurtová nebo Australanka Thompsnová,“ řekl sportovní manažer mítinku Alfons Juck.

Potěšilo jej, že účastníci Zlaté tretry podávají ve světě parádní výkony. „Volal nám i manažer Haile Gebrselassieho, který v Ostravě zaútočí na světový rekord v hodinovce, že chce změřit časy i na patnáct i dvacet kilometrů a deset mil. Těch rekordů by mohlo padnout víc,“ dodal.

Reklama