Hlavní obsah

Diskařka Cechlová trénovala s činkami od bezdomovců

ÓSAKA

Diskařka Věra Cechlová hledala po příletu na mistrovství světa v Ósace ze všeho nejdřív fitcentrum, kde se potřebovala po dlouhém letu do Japonska protáhnout, rozcvičit. V okolí ale žádné nebylo, a tak se rozhodla pro výklus do nedalekého parku. Netušila však, že v nevlídném městě plném lidí a betonových staveb narazí na ghetto bezdomovců.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová.

Článek

Bylo mi divné, proč ten pán pod mostem leží na krabici, pořád mi to nějak nedocházelo," smála se dnes před novináři. Domnívala se prý, že se jedná o odpočívajícího dělníka. "Nic takového jsem u nás neviděla," uvedla při vzpomínce na podivné "městečko", ve kterém si lidé bez stálé střechy nad hlavou vybudovali domovy ze stanů a dalších provizorních přístřešků.

"Byly to takové příbytky všeho druhu z igelitů a všeho možného," vyprávěla diskařka. "Měli to hezky postavené. A jednu plachtu tam měli zatíženou činkami jednoručkami, tak jsme si je půjčili a po chvíli s díky vrátili," smála se improvizaci v přípravě. Takový trénink ji prý nadchl. "Neuvěřitelně se mi líbil, byl fantastický. Pobavil, rozptýlil."

V Ósace jí zatím nic nechybí. I oblíbeného masa v jídelníčku má dost. Jen první den trochu narazila v místní restauraci. "Neuměli anglicky, v jídelním lístku klikyháky," vyprávěla. Chtěla si dát vývar, teplou polévku. "Tak mi přinesli studený brokolicový krém.Nevadí, dáme si těstoviny s masem," dohodli se s tyčkařkou Pavlou Rybovou. "Tak nám přinesli zeleninu, fakt vtipný. Tak jsme radši pak jedli už jen v hotelu, i pivo měli dobré, jedno jsem si po příletu dala."

Záchod prošpikovaný technikou

Do Japonska si s trochou nadsázky "přivezla" i svého muže Jakuba. Ten pravidelně vstává o hodinu dřív do práce, aby mohl pomocí skypu s diskařkou telefonovat. "Máme webkameru, vidíme se každý den," usmívala se potutelně Cechlová. Jen internetové připojení ji zaskočilo. "Je to pomalé, divím se, že tady není wifi," prohlásila překvapeně k beztrátové technologii. "Myslela jsem, že to tady bude prošpikované technikou, ale to je jen záchod," pozastavila se u elektronického ovládání včetně vyhřívaného prkýnka.

V Japonsku je poprvé. Že všechny drtí vedro a dusno, to neřeší. "Miluju to, třeba to soupeřky zabije a mě pomůže," prohlásila s úsměvem. Naopak, v pokoji na hotelu vypíná klimatizaci a s tradiční spolubydlící Pavlou Rybovou si otvírají i okno. "Nad ránem mi byla zima, vzala jsem si radši ještě jeden povlak," šokovala všechny. A o její oblíbené večerní napuštěné vaně s teplou vodou před spaním nemluvě...

Reklama