Hlavní obsah

Smolařce Brejchové vyhrkly slzy

ÓSAKA/PRAHA

Není mezi sportovci méně oblíbeného místa než čtvrtého. A těsně pod pódiem, na které vystoupí trojice nejlepších a bude sledovat stoupající vlajky, skončila oštěpařka Nikola Brejchová už potřetí. Přesto to bylo letos na mistrovství světa v Ósace trochu jiné. Narozdíl třeba od aténské olympiády nepatřila mezi největší favoritky.

Článek

Před odletem do Japonska si kladla minimální cíl v podobě finále. Jenže druhý nejlepší výkon v kvalifikaci ji vrátil do role spolufavoritky, na níž byla zvyklá před třemi a více lety. Tedy ještě předtím, než se jí splnil největší mimosportovní sen v podobě dcery Valerie.

Po jejím narození už na atletice tolik nelpí, ví, že největší radost na ni stejně čeká doma. Přesto ji včera ale po závodě vyhrkly slzy. „Ale šly okamžitě pryč a nastoupila velká radost,“ líčila podle ČTK. Smutek ji pomáhalo zahnat i vědomí, že tentokrát na rozdíl od Atén i světového šampionátu v Edmontonu na stupních vítězů česká oštěpařka bude - její nástupkyně Barbora Špotáková.

„Když je mistryní světa, tak jsem na to hned úplně zapomněla a jsem šťastná,“ přesvědčovala třiatřicetiletá vrhačka, jejíž hlavu zdobil punkerský kohout. „Vždyť čtvrté místo je přeci hezké, to není žádný neúspěch,“ uzavřela už s úsměvem bývalá česká rekordmanka.

„Brambory“ Brejchové:
MS 2001 Edmontono 58 cm
OH 2004 Atényo 6 cm
MS 2007 Ósakao 69 cm

Reklama