Hlavní obsah

Běh noční Prahou má být ještě zábavnější než maratón

PRAHA

Do úspěšné tradice Mezinárodního pražského maratónu vstupuje od letošního roku nový prvek - noční závod Prahou. Pod hlavičkou Mattoni Night Grand Prix odstartuje v sobotu 8. září běh na deset kilometrů mužů, ženy poběží poloviční trať. Start závodu žen začne ve 20 hodin, muži se na start na Staroměstském náměstí připraví o hodinu později. Za umělého osvětlení se v Praze poběží poprvé v historii.

Článek

„Doufáme, že se nám zlepší počasí, a že se noční běh stane tradicí pražského maratónu,“ řekl na tiskové konferenci v Praze ředitel závodu Paolo Ottone. „V Brazílii nebo Švýcarsku už se noční závody také běhají, je to teď módní. Závodníci už jsou na to zvyklí,“ odmítl zároveň úvahy o tom, zda nebude pro účastníky běh v noci problémem.

S tím souhlasí i česká závodnice Petra Kamínková. „Už jsem letos v Německu závodila i od 22 hodin, závodníci se připraví na všechno. Jen je třeba koukat víc pod nohy, protože na trati bude hodně ´kočičích hlav´. Bylo by nepříjemné na trati uklouznout nebo zakopnout,“ řekla pro Sport.cz jedna z favoritek závodu.

Kamínková chce být do čtvrtého místa 

Sama by chtěla skončit kolem čtvrtého místa. „Může to dopadnout i lépe, samozřejmě také hůř. Ale třeba takovou Kuruiovou z Keni už jsem porazila, další favoritky moc neznám. Na druhou stranu jsem při závodech v Česku vždy dost nervózní, protože se ode mne hodně očekává,“ tvrdí běžkyně s tím, že časy nočního závodu by měly být pomalejší než při běžném závodě.

Podle Kamínkové by závod v noci mohl přilákat spoustu žen, které se například stydí běhat na veřejnosti přes den. Pořadatelé momentálně hlásí zhruba sedmnáct stovek přihlášených závodníků, předseda organizačního výboru závodu Carlo Capalbo by byl spokojen s účastí kolem dvou a půl tisíce lidí. „Všechno je vyzkoušené a připravené, bude to výborná událost,“ zve co nejvíce účastníků.

Vyšší nasvícení ulic

Ti se mohou od úterý 5. září zaregistrovat ve stanu Grand Prix Expo na Staroměstském náměstí, registrační poplatek činí 500 korun. Z běžeckých hvězd jsou mezi ženami největšími favoritkami Keňanky Kwambaiová a Kuruiováou s Bekeleovou z Etiopie. Mezi muži by měl vítěz vzejít ze čtveřice Keňanů Taragon, Kigen, Chelule, nebo Olengura. Prapor českých běžců by měl nejvýše nést Pavel Novák.

Při premiéře nočního závodu budou Staroměstské náměstí a přilehlé ulice speciálně nasvíceny pomocí montážních plošin, které vytvoří více než tři tisíce wattů světla. Pro trasu závodu se navíc vybíraly ulice, kde je světelnost vyšší než jinde.

MATTONI NIGHT GRAND PRIX 2007
5.– 8. září: stan EXPO na Staroměstském náměstí – registrace, informace
5.–7. září: 10:00–20:00 hodin, 8. září: 9:00–22:00 hodin (8.9. registrace pouze do 17 h)
8. září: Mattoni Night Grand Prix 2007 - Staroměstské náměstí
20:00 adidas Běh pro ženy 5km
21:00 Metro Běh pro muže 10 km
Závod ambasád, Barmanský běh, Týmové běhy
8. září: Marathon Music Festival - Staroměstské náměstí
18:00–22:00 – charitativní a ekologické projekty, hudební program
17. září: Final party - Hotel Hilton
19:30 Slavnostní večer s předáváním cen vítězným týmům a slavnostní zakončení letošního ročníku PIM Běžeckého seriálu 2007.

Reklama

Související témata: